Времето през март: Сърдито, засмяно, а температурите - до 20 градуса

Времето през март: Сърдито, засмяно, а температурите - до 20 градуса

Синоптикът Симеон Матев с прогнозата за целия месец

Баба Марта ще започне с много слънчеви часове и с високи максимални температури. В петък, 1 март, ще бъде слънчево, с временни заоблачавания. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който към края на деня ще отслабва.

В събота от север ще се спусне по-хладен и влажен въздух. Облачността ще бъде по-често значителна. Ще превали дъжд, в планините сняг, като на повече места ще бъдат валежите в Централна България и по северните склонове на планините. Като цяло валежите ще са слаби в равнинната част на страната, до 3-4 литра на квадратен метър, а в планинската ще са малко повече – около 10 л/кв.м.

В неделя вятърът ще отслабне. В сутрешните часове все още в планините ще превалява слаб сняг, но още преди обед валежите ще спрат. Следобед от север на юг облаците ще се разкъсват. Ще бъде сравнително студено с максимални температури между 5 и 11 градуса.

В понеделник денят ще започне със слънчево време, но следобед ще се заоблачава. Западен вятър ще повишава температурите до пролетни стойности. Във вторник облачността ще бъде разкъсана, по-значителна над Северна България. Ще духат южни ветрове, по-силни в Предбалкана. Остава топло, с температури следобед от 15 до 20 градуса.

През втората половина на първото десетдневие времето ще бъде динамично – ветровито с честа смяна на посоката на вятъра от южен в северозападен и обратно. Причината е преминаването на няколко бързи фронта. Ще има и превалявания, но валежите ще са краткотрайни и с не големи количества, съобщи за Dnes.bg синоптикът на Bulgaria ON AIR Симеон Матев.

По-голяма е вероятността за валежи на 6-ти, 8-ми и 10-ти март. Температурите в периодите с южен вятър ще са високи до 17-18 градуса, а в тези със северозападен вятър ще се понижават до 7-12 градуса.

В началото на второто десетдневие ще настъпи по-чувствително застудяване, което ще продължи до към средата на месеца. Отначало ще завали дъжд, но впоследствие освен в планините, сняг ще превали и в равнините, с по-голяма вероятност в Северна България и по високите западни полета. От 15 до 17 март ще има временно стаблизиране на времето с повече слънчеви часове. Ще се затопля. Ново застудяване се очаква към края на второто десетдневие, когато ще има превалявания от дъжд и сняг.

През третото десетдневие ни очакват повече слънце и по-високи дневни температури. Но ще има преминаващи смущения, по които ще превалява краткотрайно и температурите ще се понижават.

https://www.dnes.bg/stranata/2019/03/01/vremeto-prez-mart-syrdito-zasmiano-a-t emperaturite- do-20-gradusa.403454

Вирни се горе