Връщат патентния данък за такситата.С около 60% спад на оборота на товарните превози

Връщат патентния данък за такситата.С около 60% спад на оборота на товарните превози

С около 50 – 60% е намалял обемът на товарните превози от началото на годината, отчетоха превозвачи на кръгла маса за автомобилния транспорт. Цените според тях са паднали с около 15% и при вътрешния, и при международния транспорт. Заради намалелите поръчки конкуренцията се засилва. 300 български камиона, които досега са оперирали в Европа, са се върнали в страната. В същото време сивият сектор не намалява,съобщава Ведомост Инфо.

Превозвачите искат годишните винетки да важат от дата до дата в зависимост от това кога са закупени, съобщи зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов. От организацията предлагат драстични санкции за незаконни превози, включително отнемане на камионите и затвор от 1 до 3 години.

Данъчни ще се включат в проверките на камионите, обеща зам.-министърът на транспорта Камен Кичев. Според председателя на транспортната комисия в парламента Иван Вълков проблемът с нерегламентираните превози, които се водят „за собствена сметка“, може да се реши с по-високи глоби.

"Не е реално глобата за техническа неизправност да е 100 лв., а за нарушение на времето за шофиране – 3000 лв.“, заяви шефът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Любомир Христов. Затова предстои промяна в Закона за автомобилните превози, с която ще се разграничи за кое нарушение да се глобява шофьорът и за кое – превозвачът.

Засега агенцията планира до края на годината да събере близо 4 млн. лв. от санкции. Вълков предлага част от глобите да остават в автомобилната администрация и да се купи техника за нови мобилни лаборатории. Сега те са 11, но за пълно покритие на страната се необходими 20, коментира депутатът.

Представителите на бизнеса поискаха още да се регламентира статутът на транспортните агенти, които са посредници между товародателя и превозвача, и да се реши въпросът с многократните СЕМТ разрешителни за Турция. Все още превозвачите със СЕМТ могат да извършват по един превоз в рамките на 24 часа.

Транспортното министерство обсъжда връщането на патентния данък за такситата. Очаква се да бъдат въведени пределни цени за таксиметровите услуги, съобщи зам.-министър Камен Кичев.

Тези цени ще се определят по общини. Ще се регламентират връзките между фирмите, извършващи превоза, и шофьорите, допълни Кичев.

Вирни се горе