Връщаме стрелките с час назад

Връщаме стрелките с час назад

Преминаването към зимно часово време тази година за България ще е в 4:00 ч. на 25 октомври. През нощта ще спечелим един час повече сън, защото ще върнем часовниците с час назад.

Обикновено това преминаване се съпровожда с 84-процентно увеличаване на пътно-транспортните произшествия с участието на пешеходци, предупреждава белгийската служба за монторинг на движението по пътищата “Туринг”.

“Преходът от лятно към зимно време редовно води до значително увеличаване на количеството на тежките ПТП с участието на пешеходци. През тъмната част на денонощието през ноември и декември средно броят им нараства с 84 на сто” – отбелязват от “Туринг”.

Пикът на авариите е през седмицата, след като бъдат преместени часовниковите стрелки. Това се обяснява с психологическата адаптация на организма на човека към променените условия.

“Това често води до забавяне на реакциите, а в някои случаи до грешки в преценяването на разстоянието и скоростта на шофиране през тъмната част на денонощието” – казват от “Туринг”.

В тази връзка на пешеходците се препоръчва да бъдат по-внимателни, добре е да носят и светоотразителни елементи по дрехите си, за да се забелязват добре в тъмното.

Вирни се горе