Връчват наградите "Икар 2012"

Връчват наградите "Икар 2012"

Организатор е Съюзът на артистите в България, съорганизатори – Министерството на културата и Столичната община. По традиция наградите се връчват на 27 март – Международния ден на театъра.

От 2010 г. наградите “Икар”, които се присъждат от Съюза на артистите в България (САБ) от 2007 г., имат национален статут. Номинациите за “Икар 2012” са в следните категории: за куклено изкуство, за майсторско техническо осъществяване, за драматургичен текст, за авторска музика или оригинално музикално оформление, за сценография, за дебют, за поддържаща женска роля, за поддържаща мъжка роля, за главна женска роля, за главна мъжка роля, за режисура.

Спектакълът “Завръщане във Витенберг” от Георги Тенев и Иван Добчев, който е режисьор на спектакъла в Театралната работилница “Сфумато”, води с пет номинации за наградите на съюза – за режисура, майсторско техническо осъществяване, главна и поддържаща мъжка роля – на Малин Кръстев – Англичанинът, и на Йордан Биков – Гробарят, и за сценография – на Даниела Олег Ляхова (номинирана и за “Рицар на Светия дух” от Боян Папазов на Маргарита Младенова в Народния театър). За главна женска роля са номинирани Лидия Инджова за ролите на Розалинда и Ганимед в “Както ви харесва” от Уилям Шекспир, режисьор Красимир Спасов, Театър “Българска армия”; Мая Новоселска за ролята й в моноспектакъла “Едно малко радио” от Мая Новоселска, Теди Москов и Борислав Стоилов, режисьор Теди Москов, Продуцентска къща “Артишок” и Държавен сатиричен театър “Алеко Константинов”; Невена Мандаджиева за ролята на Майката в “Кралицата майка” от Манлио Сантанели, режисьор Валентин Ганев, Театър 199 “Валентин Стойчев”.

За главна мъжка роля номинирани са Малин Кръстев за ролята на Англичанинът в “Завръщане във Витенберг” от Георги Тенев и Иван Добчев, режисьор Иван Добчев, Театрална работилница “Сфумато”; Стоян Радев за ролята на Ричард III в “Ричард III” от Уилям Шекспир, режисьор Пламен Марков, Театрално-музикален продуцентски център – Варна; Юрий Ангелов за ролята на Старбък в “Човекът, който прави дъжд” от Ричард Неш, режисьор Михаил Петров, Драматичен театър “Рачо Стоянов” – Габрово. За режисура – Гергана Димитрова за “Праехидно” от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура “36 маймуни” и АРТРА; Иван Добчев за “Завръщане във Витенберг” от Георги Тенев и Иван Добчев, Театрална работилница “Сфумато”; Красимир Спасов за “Както ви харесва” от Уилям Шекспир, Театър “Българска армия”. Награда за цирково изкуство се присъжда на Ромил Драгомиров за дългогодишни успехи в областта на еквилибристиката и баланса. Специалната награда “Икар” за театрална чест и достойнство посмъртно получава актьора Велко Кънев /1948-2011/. Отличието се присъжда в изключителни случаи и носителят му се определя от председателя на Съюза на артистите в България.

Вирни се горе