Връчват наградата "Аскеер 2012" за драматургия

Връчват наградата "Аскеер 2012" за драматургия

Организатор е фондация “А' Аскеер”. Под почетния патронаж на министрите на културата – Вежди Рашидов, и на отбраната – Аню Ангелов. В конкурса участват пиеси, поставени за първи път на професионална сцена в периода от 1 април 2011 г. до 31 март 2012 г. Асен Шопов получава “Аскеер-2012” за цялостен принос към театралното изкуство.

За водеща мъжка роля с номинации са Владимир Пенев за ролите на Джон, Бари, Боби и Тоби в “Дуети” от Питър Куилтър, Камен Донев за ролята на Семьон Семьонович Подсекалников в “Животът е прекрасен” по произведения на Николай Ердман, и Малин Кръстев за ролята на Англичанинът в “Завръщане във Витенберг” от Георги Тенев и Иван Добчев.

В категорията за водеща женска роля ще се състезават Албена Чобанова за ролята на Алис в “Бягство от Москва” от Уилям Никълсън, , Мая Новоселска за ролята й в моноспектакъла “Едно малко радио” от Мая Новоселска, Стефан Москов и Борислав Стоилов и Светлана Янчева за ролята на Серафима Илинична, тъща в “Животът е прекрасен” по произведения на Николай Ердман. В категорията за режисура са номинирани Иван Добчев за “Завръщане във Витенберг” от Георги Тенев и Иван Добчев, Маргарита Младенова за “Рицар на светия дух” от Боян Папазов и Явор Гърдев за “Нощна пеперуда” от Пьотър Гладилин и “Ръкомахане в Спокан” от Мартин Макдона. Номинираните представления за “Аскеер-2012” са “Бягство от Москва” от Уилям Никълсън, “Нощна пеперуда” от Пьотър Гладилин и “Рицар на Светия Дух” от Боян Папазов.

Категорията с най-много предложения – 17, е за изгряваща звезда. Номинирани са Весела Бабинова за ролята на Коля Лебедушкин, военнослужещ първа година в “Нощна пеперуда”, Веселина Конакчийска – за ролята на Нора в “Куклен дом”, и Иван Юруков – за ролята на Зилов в “Лов на диви патици”. За поддържаща мъжка роля са номинирани Леонид Йовчев за ролята на Мервин в “Ръкомахане в Спокан”, Сава Георгиев за ролята на Еугениуш в “Танго” и Стефан Мавродиев за ролите на Баща, Номер 3 и Дънкан в “Любов и пари”. В категорията за поддържаща женска роля журито е избрало Анастасия Лютова за ролята на Лейди Милфорд, метреса на княза в “Коварство и любов”, Мария Каварджикова за ролята на Стефка, съпруга на Венко в “Работно време” и Теодора Духовникова за ролята на Мерилин в “Ръкомахане в Спокан”.

Номинираните в категория “Сценография” са Даниела Ляхова за “Рицар на Светия Дух” и за “Завръщане във Витенберг”, Огняна Серафимова за “Куклен дом” и Рин Ямамура за “В Тоскана”, а в категория “Костюмография” – са отново Даниела Ляхова за “Нощна пеперуда” и за “Завръщане във Витенберг”, Петър Митев за “Когато гръм удари” и Свила Величкова за “McBeth”. Предложенията в категория “Театрална музика” са Асен Аврамов за “Рицар на Светия Дух” и за “Завръщане във Витенберг”, Калин Николов за “Ръкомахане в Спокан” и за “Нощна пеперуда”, Петя Диманова за “Когато гръм удари”.

Вирни се горе