Вписват мобилните телефони в указател

Вписват мобилните телефони в указател

БТК ще бъде длъжна най-малко веднъж годишно да отпечатва телефонен указател с актуализираните номера на фиксираните и мобилните телефонни номера на всички оператори. Това предвиждат промени в Наредба 5 на транспортното министерство, пише “Стандарт”.

Нов указател за домашните телефони не е издаван 7 години, въпреки че според наредбата нова книга с телефони досега е трябвало да има на всеки три години. От БТК се оправдават, че Комисията за регулиране на съобщенията разрешила изискването да отпадне заради процеса на цифровизация.

Указателите досега са били само със стационарни телефони, защото не е имало задължение за вписване на мобилните, обясниха от телекома за “Стандарт”. В закона за електронните съобщения и в съответната наредба от 2007 г. обаче това изискване не е премахнато.

Телекомуникационните компании изрично трябва да запитат абонатите си дали са съгласни телефонните им номера, адреси и други данни да бъдат публикувани и обявявани, пише в проекта за промени на наредбата. Досега инициативата за включване в указателя трябваше да дойде от абонатите, обясниха експерти от КРС.

Мобилните и другите телекоми също могат да издават свои телефонни указатели. Тиражът на печатните издания се определя с решение на КРС. Включването в телефонен указател е безплатно.

Вирни се горе