Водещи световни журналисти идват в София за първата конференция на WPI

 Водещи световни журналисти идват в София за първата конференция на WPI

World Press Institute , медийна организация, базирана в Съединените щати, организира конференция в България, озаглавена “Нови хоризонти в журналистиката”. Събитието, партньори на което са Фондация “Америка за България” и Асоциацията на европейските журналисти, ще се състои на 13 и 14 март в зала 8 на НДК и събира на едно място водещи имена в американската и световната журналистика.

В София пристигат имена като:

Джеймс Фaлоуз – старши кореспондент на американското списание The Atlantic. Фалоуз работи за изданието от края на 70-те години на миналия век. Той има богат опит като чуждестранен кореспондент, а освен това е работил в администрацията на президента Джими Картър, като е подготвял речите му;

Майкъл Монтгомъри – продуцент на радио/подкаст поредицата за разследваща журналистика “Reveal” на Центъра за разследваща журналистика в Калифорния. Той е носител на множество журналистически награди и журналист с дългогодишен опит в сферата на радиото, телевизията и печата, Монтгомъри е сътрудничил с Асошиейтед прес, Ен Пи Ар, Би Би Си, Ей Пи Ем и “Фронтлайн”;

Пол Стайгър – основател, главен редактор и изпълнителен директор на ProPublica, онлайн платформа за разследваща журналистика, от 2008 до 2012 г. За този период журналистите от ProPublica получават две награди „Пулицър“ през май 2010 г. и май 2011 г.

WPI е организация с близо 60-годишна история , която насърчава свободата на пресата и дава възможност на журналисти от цял свят да посетят САЩ, в рамките на обучителна програма. До момента от възможността са се възползвали над 500 действащи журналисти от 94 държави, в това число и 10 представители на български медии.

Сред участниците в конференцията ще бъдат стипендианти на WPI, известни журналисти от Южна Африка, Финландия, Германия, Украйна и България.

Конференцията е насочена към професионални журналисти, както и към граждани с интерес по темата разследваща журналистика, свобода на словото и нови формати за разказване на истории. Пълна програма на събитието може да бъде открита на уебсайта на конференция, където може да се регистрирате и купите билети. Организаторите са предвидили символични цени за подобно събитие с отстъпка за ранни записвания и с намаление за студенти.

Вирни се горе