Водещи кандидати и избирането на Европейската комисия

Водещи кандидати и избирането на Европейската комисия

Процедурата с водещи кандидати ("Spitzenkandidat"), използвана за пръв път по време на европейските избори през 2014 г., дава възможност на европейските граждани да участват активно в избора на кандидатите за председател на Европейската комисия

Водещи кандидати

Въз основа на резултатите от изборите, Европейският парламент ще избере един от водещите кандидати за председател на Комисията, след като той бъде предложен официално от държавните и правителствените ръководители, които ще вземат предвид резултатите от изборите за Европейски парламент.

Тази процедура беше използвана за пръв път през 2014 г., когато водещият кандидат на Европейската народна партия Жан-Клод Юнкер беше избран за председател на Комисията. В навечерието на изборите през 2014 г. пет европейски политически партии посочиха своите водещи кандидати.

Европейските партии номинират своите водещи кандидати

Повечето европейските политически партии ще номинират своите водещи кандидати по време на партийните конгреси през есента и зимата на 2018 г. Те ще представят и обсъдят политическите си програми относно бъдещето на Европа в телевизионни дебати на живо, които ще се проведат по време на предизборната кампания през 2019 г.

Европейска политическа партия е партия, която работи на европейско равнище и обединява национални партии с избрани парламентарни представители в най-малко една четвърт от държавите членки. През април 2018 г. бяха одобрени нови правила за финансирането на европейските политически партии и фондации.Прочетете повече в проучването на ЕП относно процедурата за „Spitzenkandidaten“ (водещ кандидат).

Европейската народна партия (ЕНП)

Европейската народна партия (ЕНП) избра Манфред Вебер (ХДС, Германия) за свой „водещ кандидат“ за европейските избори на 8 ноември 2018 г, по време на конгреса в Хелсинки.

Вебер, 46 г, започна своята политическа кариера в регионалния парламент през 2002 г. и бе избран в Европейския парламент през 2004 г. От 2014 г, той е председател на групата ЕНП. Кандидатът е завършил физика в Мюнхенския университет за приложни науки.

Партия на европейските социалисти (ПЕС)

Като единствен “Spitzenkandidat” (водещ кандидат) на Партията на европейските социалисти (ПЕС), Франс Тимерманс, 57 г., беше официално обявен по време на конгреса на членовете в Лисабон на 7-8 декември 2018 г. Франс Тимерманс (Партия на труда, Нидерландия) е първи зам. председател на Европейската комисия. Той бе първо избран във втората камара на Нидерландския парламент през 1998 г. От 2007 г. до 2010 г. той служи като държавен секретар на външните работи , и от 2012 г. до 2014 г. като министър на външните работи в кабинета на Марк Рюте. Г-н Тимерманс е завършил френска филология и литература в Радбоудския университет в Неймеген.

Европейските консерватори и реформисти (ЕКР)

Ян Захрадил (Гражданска демократична партия, Чехия) беше избран за водещ кандидат на неговата партия на 14 ноември. Захрадил, 55 г., е член на Европейския парламент и на групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) ор 2004 г. Той също служи като председател на Алианса на европейски консерватори и реформисти. Преди да започне кариерата си в Европейския парламент, той бе член на Камарата на депутатите в Чехия. Г-н Захрадил е изследовател по професия и се дипломира като инженер от Университета в Прага.

Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ)

По време на конгреса в Мадрид, Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) представи плановете си за избиране на екип от либерални лидери, вместо един единствен „Spitzenkandidat" за кампанията на европейските избори.

Европейска зелена партия (ЕЗП)

Ска Келер, 37 г., и Бас Ейкхаут, 42 г., са двамата водещи кандидати на Европейската зелена партия, обявени по време на партийния конгрес на 23-25 ноември в Берлин.

Ска Келер (Съюз 90/Зелени, Германия) е завършила ислямски науки, турска филология и еврейски науки в Берлинския свободен университет и университета Сабанчи в Истанбул. Тя е избрана в Европейския парламент за пръв път през 2009 г., и е била бодещ кандидат на ЕЗП по време на европейските избори през 2014 г. Келер е съпредседател на Зелената група в ЕП.

Бас Ейкхаут (Зелените Леви, Нидерландия) е следвал химия и науки за околната среда в Радбоудския университет в Неймеген. Той по-късно става изследовател в Нидерландската агенция за оценка на околната среда. Ейкхаут е член на ЕП от 2009 г.

Партия на европейската левица

Партията на европейската левица избра Виолета Томич, 56 г., и Нико Куе, 62 г., за водещи кандидати. Виолета Томич (Levica, Словения) е член на словенския парламент от 2014 г. и зам.-координатор на националната партия Levica.

Нико Куе (Лиеж, Белгия) е водеща фигура във Валония и в международните профсъюзни движения. Бил е генерален секретар на стоманодобивните работници на FGTB (Генерална федерация на труда в Белгия) в продължение на 12 години.

http://www.europarl.europa.eu/news/bg/press-room/elections-press-kit/5/vodeshc hi- kandidati

Вирни се горе