Отбелязваме Световния ден на водата

Отбелязваме Световния ден на водата

Днес отбелязваме Световния ден на водата. Ежегодно той се чества всяка година на 22 март и е насочен към привличане на вниманието върху важността на водата и нейното опазване.

Една от инициативите на РИОСВ – Смолян по повод Световния ден на водата бе провелият се вчера открит урок с ученици. Експерти на екоинспекцията обсъдиха с учениците от VI ОУ „Иван Вазов“, Смолян темата „Какво знам за водата?“.

В Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски“ – Филиал Смолян, както и в района на РИОСВ – Смолян днес, на 22 март ще се раздават тематични брошури на гражданите. Те ще съдържат интересни факти за водата и ефективни начини за възобновяване на баланса във водния цикъл.

Световният ден на водата – 22 март се провежда всяка година, за да се фокусира вниманието върху важността на този незаменим природен ресурс. Тази година избраната тема е „Природата за водата“, която е насочена към прилагане на природосъобразни решения за справяне с предизвикателствата, пред които сме изправени през 21-ви век.

Инициативата за празнуване на Световния ден на водата се заражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие“, проведена в Рио де Женейро. Генералната асамблея на Обединените нации определя 22 март да се чества като Световен ден на водата. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата.Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси. Всяка година честването на Деня на водата е свързано с определен аспект на прясната вода.

Световният ден на водата 22 март предполага споделена отговорност от всички заинтересовани страни – от хората и местните общности до международните организации и гражданското общество, за опазване качеството на водата и живота на Земята. Снабдяването с чиста питейна вода и поддържането на канализационната мрежа заемат централно място при борбата с бедността и подобряването на качеството на живот на милиарди хора.

Вирни се горе