Влаковете спряха!

Влаковете спряха!

След като правителството и синдикатите не се споразумяха за бъдещето на българските железниците, работещите в БДЖ днес спряха влаковете от 8.00 до 16.00 ч. Ефективната стачката на БДЖ започна. Първият влак, който трябваше да тръгне по разписание в 8.10 ч. от Централната гара в София за Кюстендил, остана на перона. Не са тръгнали три влака от Горна Оряховица.

Стачкуват железничарите във Варна и Пловдив, каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Заедно с Петър Бунев, председател на Съюза на железничарите в България към КНСБ, те се срещнаха с десетките стачкуващи и техни колеги на Централна гара и влязоха за разговори с генералния директор на холдинга Йордан Недев.

“Искаме железница!” и “Оставка!”, скандират подкрепящите стачката служители на железницата. Разпънати са транспаранти с логото на КТ "Подкрепа"и това на КНСБ.

На среща при премиера в сряда синдикати и транспортно министерство не се споразумяха за отмяна на стачката. Конфликтните точки, по които не се постигна съгласие, са главно две – готвените съкращения в БДЖ и планираното увеличение на възрастта за пенсиониране.

Според транспортния министър Ивайло Московски, който участва в срещата със синдикатите при премиера, сближаване в позициите няма. Нито МТИТС, нито БДЖ отстъпиха от предвидените мерки за оптимизация и за реформи.

Министър Московски след това беше изслушан и в парламента. “За ръководството на БДЖ нося отговорност и в момента стоя зад тях. Те намалиха загубите на дружеството за една година от 50 млн. лева на 27-28 млн. лева”, отговори министър Московски на част от зададени му въпросите в Народното събрание.

“ЕК изразява учудване как дружеството още не е фалирало и прави проверка, за да установи дали то не е получило скрита държавна помощ, което е недопустимо”, обясни министърът. Той съобщи и че ЕК има съмнения и за някои финансови операции на компанията.

От КНСБ обявиха категорично, че стачката е законна и посочиха, че всякакви други твърдения от страна на ръководството на БДЖ са манипулации, целящи сплашване на работниците и служителите.

От ръководството на железниците пък увериха, че участието в стачката няма да бъде повод за уволняване на служители и отрекоха да са отправяли заплахи. Според “Холдинг БДЖ” ЕАД по въпроса дали стачката е незаконна може да се произнесе единствено съдът.

От националните стачни комитети на двата синдиката – КНСБ и КТ “Подкрепа”, се възпротивиха на издадената от инж. Ивайло Димитров, директор ППП, град София, заповед, с която работниците и служителите на БДЖ се задължават да декларират писмено намеренията си да стачкуват. До Стачния комитет в Националната компания “Железопътна инфраструктура” пък достигна информация, че генералният директор Милчо Ламбрев е разпоредил на гарите, в които ще стачкуват “ръководители – движение”, да бъдат подменени със служители, които са “началник – гара”.

Вирни се горе