Високи температури днес, докога ще продължи затоплянето

Високи температури днес, докога ще продължи затоплянето

В последния уикенд на октомври ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност.

В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен, временно силен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 метра – около 9°.

Затоплянето ще продължи и в началото на новата седмица.

В неделя и понеделник вятърът ще остане югозападен, слаб до умерен, в Източна България през втория ден – и временно силен.

Дневните температури ще надхвърлят 20 градуса, на места в припланинските райони и в Източна България ще достигат 26-27 градуса. Минималните също ще се повишат.

Ще има разкъсана, през втория ден – значителна, предимно висока и средна облачност, а на отделни места в югоизточните райони и по Черноморието преди обяд ще бъде с ниска облачност или мъгла; там дневните температури ще остават малко по-ниски.

"Поне до 7 ноември ни очаква прекрасна топла есен. Смело мога да кажа, че дори до 10 ноември ни очакват високи за сезона температури. Не се очертават и съществени валежи поне засега", коментира за NOVA климатологът Георги Рачев.

“Очаква се ноември да бъде по-топъл от нормалното. В Западна България има места, на които не е валяло вече 100 дни. Има сериозно засушаване”, допълни професорът.

Климатологът препоръчва на хората да използват прекрасното време за разходки сред природата.

Вирни се горе