Винетките за леки коли на същите цени

Винетките за леки коли на същите цени

Винетните такси за леки автомобили и превозните средства за превоз на пътници с до 8 места остават непроменени през 2010 г.

Както е и в момента, цената на седмичната винетка ще е 10 лв., на месечната – 25 лв., а на годишната – 67 лв., съобщиха от правителствената пресслужба.

С промените в Тарифата за таксите, събирани от агенцията “Пътна инфраструктура”, в нормативната уредба се въвеждат разпоредбите на Директива 2006/38/ЕС, според която в цените на винетките трябва да се отчитат екологичните характеристики на превозните средства.

Според измененията в Закона за пътищата не по-късно от 2010 г. Министерският съвет трябва да определи таксите за пътните превозни средства, които отговарят на екологична категория “ЕВРО 3”, “ЕВРО 4”, “ЕВРО 5”, “ЕЕV” и по-висока. Целта е да се насърчи използването на екологични пътни превозни средства, което ще доведе до намаляване на вредните емисии от автомобилния транспорт и до опазване на околната среда.

Очаква се с въвеждането на такъв финансов инструмент да се стимулира подмяната на остарелия автомобилен парк, което ще повиши и сигурността при пътуване. През 2010 г. седмичната винетка за тежкотоварните превозни средства с две и повече оси, специализираните строителни машини, автокрановете, специалните ремаркета за превоз на тежки или извънгабаритни товари, които са с екологична категория “ЕВРО – 0, 1 и 2” ще бъде 75 лв., месечната ще е 215 лв., а годишната 1300 лв.

За същите машини, но от екокатегория “ЕВРО – 3, 4, 5, ЕЕV и по-висока”, седмичната винетка ще е 58 лв., месечната – 165 лв., а годишната – 1000 лв. За автобусите с повече от 8 места и за товарните автомобили с две оси и с екологична категория “ЕВРО – 0, 1 и 2” седмичният стикер ще струва 43 лв., месечният – 117 лв., а годишният – 681 лв.

За същите видове превозни средства, но от екокатегория “ЕВРО – 3, 4, 5, ЕЕV и по-висока” седмичната винетна такса ще е 33 лв., месечната – 90 лв., а годишната – 524 лв. Дневната винетка за всички видове тежкотоварни превозни средства, независимо от екологичната категория, ще е еднаква – 13 лева

Таксите за превозните средства от по-високата екологична категория – “ЕВРО – 3, 4, 5, ЕЕV” намаляват с 5 на сто, а за тези от “ЕВРО – 0, 1 и 2” се увеличават с 30 на сто. За леките автомобили с чуждестранна регистрация винетните такси остават същите, каквито са и в момента. Годишната е 34 евро, месечната е 13 евро, а седмичната е 5 евро.

Вирни се горе