Винетките няма да поскъпват през 2010 г.

Винетките няма да поскъпват през 2010 г.

До две години се обмисля да бъде въведена ТОЛ-такса за ползването на „Тракия", това заяви Димитър Иванов, изпълнителен директор на Агенция Пътна инфраструктура пред PRO.BG. Money.bg припомня, че съгласно европейските директиви до 2010 трябва да има участъци от пътната мрежа през които да се преминава чрез заплащането на тол такси, като системата първоначално ще заработи за товарните автомобили.

Най-късно в началото на следващия, АПИ ще обяви търг за строителството на последните лотове на автомагистралата свъзваща София и Бургас. До януари пътната агенция очаква да има предложение за строител, за да може през пролетта да започне реализацията на проекта.

Винетните стикери ще бъдат със същите цени и през следващата година, увери Димитров.

Изпълнителният директор на Пътната агенция съобщи още, че оставащите 200 км от магистрала „Хемус" са без финансиране от държавния бюджет. Отсечката ще бъде довършена със средства от оперативната програма “Транспорт”, но само ако сме изпълнили останалите ангажименти по проекта. Въпреки това, за дострояванането на “Хемус” НАПИ е планирала 100 млн. лева до 2014 г.

Към момента агенцията е в преразход и дължи на фирми-изпълнители общо 80 млн. лв, като се правят разчети как те да получат дължимото им.

Вирни се горе