ВЕИ-ата сами ще ограничават производството си при проблеми в системата

ВЕИ-ата сами ще ограничават производството си при проблеми в системата

Инвеститорите в проекти за производство на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) са се съгласили сами да ограничават производството си в моменти, в които енергийната система на страната изпитва затруднения с излишни мощности и слабо потребление. Освен това ВЕИ-предприемачите изчислиха, че ако всички енергийни производства отчисляват 6 процента солидарен данък за изплащане на енергийни помощи на социално слаби семейства, по този начин ще могат да бъдат подпомогнали около 1 млн. семейства с 200-250 млн. лв.

Доброволното спиране на ВЕИ-производство си при проблеми в системата е било договорено на среща във вторник с директорите на “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) и на дъщерните му “Национална електрическа компания“ (НЕК) и “Електроенергиен системен оператор“ (ЕСО), съобщиха от Българската фотоволтаична асоциация (БФА).

“Молбата“ производителите на зелена енергия да ограничават мощностите при свръхпроизводство и слаба консумация бе отправена от шефовете на държавните енергийни дружества в началото на миналата седмица по повод необходимостта да се изключат въглищни блокове, за да могат да изкупуват приоритетно енергията от слънце, вятър и биомаса, каквито са европейските изисквания. Тогава директорът на ЕСО Иван Йотов каза, че в противен случай операторът ще се възползва от законовата възможност без предупреждение да спира да изкупува за 48 часа производството от ВЕИ.

Сега продавачите и държавните купувачи на зелената енергия са се разбрали да разработят механизъм за комуникация и реакция при наличие на крайно критични ситуации. По този начин ще се избегне изключването на ВЕИ-централи, за сметка на доброволно краткосрочно ограничаване на малък процент от производствения капацитет, единствено при крайна необходимост, посочиха от асоциацията..

Нейният председател Никола Газдов каза още, че БФА подкрепа идеята на КНСБ да се правят отчисления от всички енергийни производства в специален фонд, от който да се плащат енергийни помощи на социално слабите домакинства. по думите му по този начин би могло да се подпомагат до 30-40 на сто от сметките на хората в нужда. “Като производители ние също сме готови да плащаме отчисления от своето производство, но не сме съгласни да има дискриминационна такса само за производителите на зелена енергия, каквато е цената за достъп до мрежата за енергията от ВЕИ“, заяви Газдов.

От асоциацията настояват за пълен одит на всички цени в енергетиката, който се очаква да докаже, че някои цени като на АЕЦ “Козлодуй“ например са изкуствено занижени. “Настояваме за пълен ценови и регулаторен одит, който да покаже публично за какви услуги, колко и защо плащат гражданите и бизнеса“, заяви Никола Газдов. Друго искане е да бъде подменен съставът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), от които петима са в оставка, а председателят бе назначен преди дни. Според БФА в сегашния си вид ДКЕВР е компрометирана и защото назначената за неин шеф Евгения Харитонова е в конфликт на интереси.

Към днешна дата Харитонова все още фигурира като член на съвета на директорите на НЕК (където представляваше държавата като зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма – бел. ред.), което автоматично отхвърля възможността ДКЕВР да бъде независим регулаторен орган, според ВЕИ-инвеститорите.

“Всички решения на служебното правителство и на бъдещия нов състав на ДКЕВР следва да бъдат приемани по прозрачен, недискриминационен и честен начин. Това ще разсее съмненията, че новите лица ще продължат старата политика“, заяви Газдов. Организацията настоява и за среща с новия министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

Вирни се горе