Вечер посветена на 100-годишнината от рождението на Хайтов в София

Вечер посветена на 100-годишнината от рождението на Хайтов в София

На 15.10.2019 г. от 18 ч. в читалище „Николай Хайтов в София се състоя тържествена вечер посветена на 100 годишнината от рождението на Николай Хайтов.

Писателката Елена Хайтова представи книгата си „Орли от пламък" за големите творци Николай Хайтов и Никола Гигов. Художничката Елица Гигова, внучка на Николай Хайтов и дъщеря на Никола Гигов , представи живописната си изложба „Родопският свят на Николай Хайтов“ , открита от проф. Станислав Памукчиев – секретар на секция “Живопис” към СБХ. Показани бяха и илюстрации по “Диви разкази” и “Шумки от габър”, както и част от инсталацията “Душата на леса”, която представлява рисувани листа от родното село на писателя – Яврово, от Елица и нейни възпитаници от ПУ “Паисий Хилендарски” и СУ “Св. Патриарх Евтимий”. Събитието бе посетено от много почитатели и приятели на известните творци.

Бе изпратен специален поздравителен адрес от Президента на Република България Румен Радев до Елена Хайтова и Елица Гигова, който бе прочетен от г-жа Ирина Гъркова – съветник по култура, духовно развитие и национална идентичност на Президента. На снимката Ирина Гъркова, Елена Хайтова, Елица Гигова, Станислав Памукчиев.

Вирни се горе