Вдигане на всички заплати, съветват икономисти

Вдигане на всички заплати, съветват икономисти

Заплащането както в частния, така и в държавния сектор трябва да бъде повишено, заяви председателят на Института за икономическо развитие Георги Прохаски.

Той отговори на въпрос на money.bg какво трябва да бъде направено, за да се постигне ръст в икономиката, предвид скорошното рязко увеличаване на електроенергията и рекордните цени на горивата.

Прохаски отчете, че това поскъпване ще ограничи покупателната способност на населението, което от своя страна ще ограничи потреблението, което ще доведе до намаляване на приходите в някои сектори.

Според доклада от юли месец на центъра през изминалото второ тримесечие от икономиката ще бъде отчетен растеж близък до нулата. За цялата година се очаква икономиката на страната да отчете повишение от един процент. Толкова бяха прогнозите на ЦИР и преди три месеца, припомни Прохаски.

Очакванията на центъра са, че безработицата в страната до края на година ще остане на същите нива в диапазона 12 – 13 %.

Прохаски отбеляза, че от изключително значение е нивото на националната сигурност да бъде повишено и да не се допускат отново такива инциденти, на които бяхме свидетели в Бургас. Това е така, защото инвеститорите могат да определят страната ни като рискова, което от стая страна ще доведе до насочване на капитали към други държави.

По думите му правителството трябва да реагира адекватно на всички препоръки, посочени в доклада на ЕК от миналата седмица, които разкриват слабости в правоохранителните и правораздавателни органи. Това е така, защото в страни, където собствеността не е достатъчно добре защитена, има по-малък капацитет да привличат капитали.

Вирни се горе