Валежи и в четвъртък, оранжев код за дъжд в почти цялата страна

Валежи и в четвъртък, оранжев код за дъжд в почти цялата страна

Днес от юг-югозапад валежите отново ще се активизират, ще обхванат страната и отново на много места ще са значителни по количество.

Оранжев код за обилни валежи е обявен за територията за почти цялата страна за 28 юни, четвъртък, сочи справка в сайта на НИМХ-БАН. Единственото изключение е област Видин, където е в сила жълт код.

За 27-те области на страната, където е в сила оранжев код за четвъртък, синоптиците предупреждават, че се очакват значителни валежи, като прогнозата е за количества за денонощието на места до 30-50 л/кв.м, в отделни райони и повече. Валежите ще продължат и през нощта срещу петък. Метеоролозите предупреждават и за гръмотевични бури в четвъртък на места в областите Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Смолянска , Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Сливенска, Бургаска, Варненска, Добричка, Силистренска, Русенска, Разградска, Търговищка, Шуменска, Великотърновска и Габровска.

Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток. Ще се задържи хладно за края на юни с максимални температури между 20 и 25 градуса.

Над планините ще бъде облачно и дъждовно. На много места валежите ще са значителни, главно в Рило-Родопската област, придружени с гръмотевици. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток. Максимална температура на височина 1200 метра – около 14 градуса, на 2000 метра – около 9 градуса.

Над Черноморието ще е предимно облачно с валежи, на места значителни, придружени и с гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 24-25 градуса, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

През нощта срещу петък, главно в западната половина от страната валежите ще продължат, като на места отново ще са значителни, предаде Дарик.

Вирни се горе