Валежи днес, кога се затопля? За Смолян е обявен жълт код

Валежи днес, кога се затопля? За Смолян е обявен жълт код

Валежи днес ще има в Централна и Западна България, най-много ще вали в Югозападна България, а над 1000 м ще вали сняг

Денят ще е облачен и дъждовен почти в цялата страна. Валежи очакваме в Централна и Западна България. Над 1000 метра ще превалява сняг, под тази граница – дъжд, предаде NOVA.

Снеговалежите ще са предимно в Рило-Родопската област и в крайните западни планински масиви. Вятърът и днес, и утре ще е южен, със скорости до 40-50 километра в час. Поривите ще са по-осезаеми в източните райони на страната и по-конкретно в областите Бургас, Стара Загора, Хасково, Шумен, Разград, Силистра и Варна.

Валежите ще са най-значителни в Югозападна България, където количествата ще са около 25-35 литра на квадратен метър за денонощието. По тази причина в 5 области е в сила жълт код за опасно време – Благоевград, Смолян, Кърджали, Пазарджик и Пловдив.

Дневните температури ще са в интервала от 3-4 градуса в северозападна България до 13-14 на изток. В източната половина на страната ще е значително по-топло.

В планините ще е облачно. Очакваме снеговалежи по високите места над 1000 метра надморска височина. Новата снежна покривка ще бъде около 10-15 сантиметра. Вятърът – силен, със скорости на поривите до 50-60 километра в час.

Валежите ще продължат през нощта, в сряда и в четвъртък. В сряда ще вали все още в Западна и Централна България, а в четвъртък – на изток. В петък времето ще се успокои.

С приближаването на почивните дни температурите ще се повишат. Уикенда стойностите ще гонят 15-20 градуса в Източна България.

Валежите и снеготопенето в следващите 48 часа ще увеличат оттока на реките в Южна България. Риск от поройни наводнения има по горното течение на река Тунджа, около язовир Копринка, по поречията на реките Въча и Девинска, както и в долното течение на река Места и река Доспат.

Частично остава бедственото положение за област Смолян заради все още затворения проход Превала. Все още не е отворен и пътят за смолянското село Мугла. Все още има села без ток.

Високопроходим автомобил пътува към Мугла, за да закара хляб и лекарства на жителите. Повишена е опасността от падащи камъни и дървета.

Вирни се горе