Ваксинират по въздух дивите животни срещу бяс

 Ваксинират по въздух дивите животни срещу бяс

Българска агенция по безопасност на храните стартира първата за тази година ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници. Тя ще се извърши в рамките на 15 дни в зависимост от атмосферните условия, като повече от 1 млн. ваксинални примамки ще бъдат разпръснати от 12 специално оборудвани самолета.

Кампанията започва от летище Приморско. Ваксини ще бъдат разпръснати на територията на областите Перник, Кюстендил, Смолян , Кърджали, Хасково, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен и Враца. Пръскане над населените места и водоемите няма да се осъществява, уверяват от БАБХ.

На територията на София-град ваксиналните примамки ще бъдат разпространени до кварталите в подножието на Витоша.

Те имат специфична миризма, която привлича хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 25 броя примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра.

Ветеринарните лекари съветват примамките да не бъдат пипани с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка ваксината може да бъде опасна за човешкото здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни.

От БАБХ препоръчват домашните животни да се държат затворени, за да не приемат примамките.

Ваксинацията е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването бяс. Тя е разработена и се изпълнява от Българската агенция по безопасност на храните и цели достигането на заложеното от Европейската комисия до 2020 г. да бъде изкоренена болестта по дивите животни в Европа.

Вирни се горе