Въглищата за отопление поскъпнали с 15%

Въглищата за отопление поскъпнали с 15%

Въглищата за отопление са поскъпнали с 15%. Цената им е 330 лв. за тон.

Хората вече са започнали да се снабдяват с дърва и въглища за зимния сезон, но масовото купуване на материали за огрев ще бъде през септември, коментира в интервю за БТА Бисер Владимиров, регионален мениджър на “Топливо” за София.

Най-търсени в момента са въглищата. Цената им е 330 лв. за тон. Те са внос от Русия и именно транспортните разходи са причина за повишението с около 15% на цената им спрямо миналия отоплителен сезон.

Домакинство, отопляващо се на въглища, обикновено купува между 5 и 7 т за зимата, посочи Владимиров.

В момента се купуват и дърва, но не се забелязва по-високо от обичайното търсене.

Въглищата и дървата за огрев се купуват през лятото при хубаво време, за да могат да се складират сухи за зимния сезон в помещенията.

Цената на нарязаните и нацепени дърва за огрев е 80 лв. за кубик, за 65 лв. на кубик се търгуват дърветата, нарязани по метър дължина.

Владимиров посочи, че по данни на “Топливо” не се отчита повишение на цената на дървата за огрев спрямо предишния сезон.

Все по-често клиентите търсят пелети. Тъй като те са опаковани и метеорологичните условия не са от съществено значение при покупката им, хората ги купуват обикновено в края на есента, коментира Владимиров. Цената на пелетите е 460 лв. на тон.

Отчитаме повишено търсене към тях. Клиенти, отоплявали са на въглища, дърва и дори на газ, преминават към този нов вид продукт за отопление, посочи експертът.

Търсени са и екобрикетите, тяхната цена е 350 лв. на тон.

По думите на Владимиров българският пазар ще бъде подсигурен както с дърва, така и с останалите видове горива. Не очаквам да се появи дефицит при който и да било от продуктите, поне не и до началото на зимния сезон, коментира експертът.

Той припомня, че недостиг на дърва на вътрешния пазар е имало през най-студените месеци на последната тежка зима (януари и февруари) и по-голямото количество на продуктите, използвани за отопление.

Дърва се добиват сезонно, а целогодишното им складиране е трудно, ето защо при тежка зима се получава дефицит, но засега подобен не се очертава, добавя Владимиров.

Вирни се горе