В първия работен ден ще вали сняг

В първия работен ден ще вали сняг

В южните райони ще завали дъжд, в планините, Северозападна България и високите полета – сняг. Постепенно свеговалежът ще обхване цялата страна, като най-обилен ще е в Източна България. Това съобщи дежуреният синоптик Анна Дякова в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките.

Атмосферното налягане ще е близко до средното за месеца. Ще духа слаб северозападен, в Източна България – умерен северен вятър. Минималните температури ще се повишат и ще са от минус 5° до 0° , а максималните ще се понижат и ще бъдат между минус 3° и 2°.

В планините ще е облачно с валежи от сняг. Билата ще са в мъгла. Ще духа умерен до силен вятър от западната четвърт. Температурите ще се понижат. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 4°, на 2000 метра – около минус 9°.

Във вторник – 4 януари, преваляванията до сутринта ще спрат, а през деня ще настъпи и намаление на облачността. До вечерта вятърът в Източна България ще отслабне. Ще бъде студено, сутринта в по-голямата част от страната с температури от минус 3 до минус 8°, а следобед от минус 4 до 1°.

В сряда и четвъртък на места покрай реките и в котловините ще се образува трайна мъгла, а над останалата част от страната ще се появи висока и средна облачност, по-значителна през първия ден. Минималните температури ще бъдат доста ниски: предимно между минус 8 и минус 13°, в отделни котловини със снежна покривка и при ясно и тихо време до около минус 18°. Максималните температури ще бъдат от минус 6°-минус 7° в местата с мъгла до 3-4° по Черноморието.

Вирни се горе