В Гърция вече приемат плащания с български левове

 В Гърция вече приемат плащания с български левове

Гръцките фирми и частни вложители ще започнат да пътуват до България, за да теглят парите си от българските клонове на гръцките банки, прогнозира български бизнесмен пред EU Observer

Обичайното разбиране на гърците за българите е като за “мизерстващите съседи на север”. На фона на последните събития в Гърция – затварянето на банките и опасенията за отказ от еврото, хотелите и ресторантите в северната част на страната вече приемат плащания и в български левове, пише онлайн изданието “ИЮ обзървър”, цитирано от БНР.

Българският икономист и финансов консултант Румен Гълъбинов разказва пред изданието, че при посещението си в гръцки ресторант се пошегувал, че иска да плати с левове, а собственикът веднага се съгласил.

Обяснението е просто – след като получи плащанията в българска валута, собственикът отива до Сандански, където обменя левовете за евро.

Освен българите, чуждестранните туристи, плащащи в евро, долари или швейцарски франкове, също ще придобиват все по-голямо значение от гледна точка на наличието на ликвидност, отбелязва изданието.

Дори и при най-оптимистичния сценарий след гръцкия референдум, Атина ще се нуждае от камиони с налични пари, за да успее да рестартира икономиката си, смята Гълъбинов, като отбелязва, че най-често се използват плащания в брой в малкия туристически бизнес, който е гръбнакът на гръцката икономика. Той прогнозира също, че гръцките фирми и частни вложители ще започнат да пътуват до България, за да теглят парите си от българските клонове на гръцките банки.

Тези клонове работят според българското законодателство и не подлежат на капиталовия контрол на гръцкото правителство.

Кризата в Гърция застрашава около 10 хиляди малки предприемачи в Гърция, които са мигрирали към България, където създават хиляди работни места.

В заключение ""ИЮ обзървър" изтъква, че въпреки загубата на една четвърт от брутния вътрешен продукт на Гърция за последните шест години, гърците все още са три пъти по-богати от българите.

Вирни се горе