Управляващи и опозиция да поемат своята отговорност за поведението на кмета на Симитли

Управляващи и опозиция да поемат своята отговорност за поведението на кмета на Симитли

Асоциацията на европейските журналисти – България изразява възмущението си от поведението на кмета на община Симитли Апостол Апостолов спрямо кореспондентката на БТВ в Благоевград Ирина Жерева.

Тази седмица Апостолов за пореден път обиди Жерева, докато тя изпълнява служебните си задължения, а после вместо да се извини, използва сайта на общината, за да нападне журналистката отново.

Държанието на кмета е недопустимо, а журналистката е в правото си да търси правата си по съдебен път и АЕЖ ще ѝ предложи юридическа подкрепа за оформяне на иск и внасянето му в съда.

Подобно поведение е обида не само за журналиста, а и за цялото общество, тъй като работата на журналистите е от обществен интерес.

Апостолов, за когото това далеч не е първият скандал, в който се замесва, би трябвало да е отговорен пред своите избиратели – жителите на община Симитли. Неговият случай обаче е специален – на последните и на предпоследните местни избори той бе единствен кандидат за кмет на общината. Затова няма да е пресилено да кажем, че отговорност за този кмет носят всички основни партии, тъй като никоя от тях не е издигнала негов конкурент на изборите.

Затова днес АЕЖ се обръща към лидерите на ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и Демократична България (партиите и коалициите с представители в българския и Европейския парламент) и настоява те да се разграничат от кмета Апостол Апостолов. Особено важно е такова разграничение да дойде от ПП ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов, тъй като са известни близките му отношения с Апостолов, както и фактът, че синът на кмета е депутат от ГЕРБ.

АЕЖ настоява лидерите на партии, които не желаят да бъдат свързани с Апостолов, публично да се разграничат от него и да поискат оставката му.

АЕЖ призовава медиите да защитават по-категорично журналистите си в такива случаи. Доколкото ни е известно, това е третата по ред подобна постъпка на Апостолов спрямо кореспонднетката на Би Ти Ви. Само категоричен отпор от страна на медиите ще принуди някои политици да зачитат достойнството на техните представители.

Вирни се горе