"Уейверест" притежава свой производствен цех край Смолян

"Уейверест" притежава свой производствен цех край Смолян

Българският производител на неопрени Runawave заплува из океаните на световния воден спорт

Когато испанският сърфист Нагай Пунтиверио се появява на едно от най-важните състезания на големи вълни La Vaca (от испански език – крава) в Европа, облечен в неопрен с десен на крава, той приковава вниманието и на състезатели, и на любители, и на медии. Неопренът е на българската марка Runawave, която облича 12 професионални състезатели от 7 държави и само няколко години след създаването й успява да се нареди сред водещите световни брандове в екипировката за водни спортове. Или поне така твърди авторитетното списание за сърф Carve, което нарежда Runawave до имена като O’Neill, Quicksilver и Patagonia.

Зад марката стои компанията “Уейверест”, чийто основател и собственик е Георги Маринов. Стартът е в началото на 2014 г. с ателие в София, а от 2016 г. фирмата вече притежава свой производствен цех в района на Смолян. през 2017 г. вече са произведени над 6000 продукта от неопрен. Продукцията е основно за износ с фокус върху европейския пазар.

От ски пистите към водните спортове

Георги Маринов е роден в Смолян. Учил е в чужбина, правил е стаж в Европейската комисия, работил е като консултант за големи международни компании, имал е няколко различни собствени бизнес начинания, но още от дете е знаел, че иска да се занимава с производство. “За мен е много вдъхновяващо и интересно създаването на реален продукт, който може да се вземе в ръце и да бъде полезен за хората”, казва той. Маринов има и огромна страст към зимните спортове. Кара ски от 3-годишен, а на 12 се качва на сноуборд.

“Всичко това ми липсваше много в летния сезон и това е една от причините да потърся други спортни занимания”, казва той. През лятото на 2012 г. решава да се запише на сърф лагер в Португалия. Там разбира, че сърфът е много повече от спорт, той е култура и начин на живот и мислене. Друго, което му прави впечатление, е, че неопрените, с които карат всички, са еднакви – черни и не кореспондират по никакъв начин с индивидуалността на сърфистите. Базово проучване по темата показва, че основната причина за избора на черно е, че то привлича малко повече светлина от слънцето и съответно това поддържа топлината на тялото по-висока. За някои от местата, на които се кара сърф, обаче това изобщо не е важно. Досегашният опит на Маринов се среща с новото му хоби, той вижда ниша с потенциал и се ражда бизнес идеята за Runawave, която да внесе малко повече цвят и отличителност в облеклото на практикуващите водни спортове.

Екипът, който прави “втора кожа”

Георги Маринов не е сам в създаването на марката. Другите ключови хора, които формират ядрото на Runawave, са дизайнерът Мария Жинотева и технологът Виолета Димитрова.

“Началото за нас беше истинско предизвикателство, нямаше кой да ни посочи материали, технология на ушиване и прочее. Натрупахме ноу-хау по метода проба-грешка и анализ на най-добрите продукти на пазара, което не крием”, казва собственикът. След като са изработени прототипи на модели, започва малко по обем производство в София, а Маринов се грижи сам за пазарите.

“Специално за тези продукти е много важен личният контакт с клубове, училища, магазини и дори крайния клиент. В началото, за да проуча пазара и реалните нужди на спортуващите водни спортове, посетих много от топ дестинациите в Европа – Испания и Канарските острови, Португалия, Англия и Холандия. Дори сега когато съм на почивка, не пропускам да посетя местата, където се практикуват водни спортове, и да поговоря с хората. За мен е изключително важна връзката с тях”, казва той. Марката общува и през социални медии, три сайта и различни събития, чрез които се свързва със своята таргет група. Между 5% и 10% от годишните разходи на компанията са за маркетинг и реклама. Тя подкрепя и отделни спортисти, сред които някои от най-добрите български състезатели в различни сърф дисциплини като Александър Бачев и Никола Абаджиев – Коки. Отборът на Runawave тества пръв костюмите в реална среда и екстремни условия.

Стремежът на екипа, който стои зад Runawave е марката да откроява сред останалите с дизайна и функционалностите на неопрените

“Не вярвам да има човек, който да избере да кара с костюм, ако може да кара без. За да е удобен и пази от студа, неопренът трябва да е много добре прилепнал по тялото. Не случайно наричат най-добрите неопрени втора кожа”, коментира Маринов. Идеята е продуктите да отговарят на редица функционалности като задържане на топлина, изолационни свойства и комфорт, но това, което отличава най-силно неопрените на Runawave, е дизайнът. “Имаме амбицията да вдъхновяваме хората да правят това, което обичат, и да бъдат различни, да се чувстват свободни. Такова е и мотото ни – Inspire freedom”, казва собственикът.

В първия каталог екипът пуска 20 продукта. Runawave предлага и персонификация на костюма в ушиване по мярка и дизайн на клиента. Ако един костюм е дори малко по-голям или по-малък за човека, който го ползва, той не само няма да изпълнява задачата си, но и ще пречи при каране. В новия каталог, който включва асортимент от 32 продукта, те се предлагат в 12 размера. “Тази година разширяваме портфолиото си. Основната цел е да отговорим в още по-висока степен на нуждите на хората, които практикуват водни спортове. Имаме и специална секция с продукти за каяк/рафтинг и ветроходство”, добавя Маринов.

Технология на началото

За да стигне до моделите в първия си каталог, компанията прави разработки в продължение на три години. Време отнема и намирането на машини за производството, в което в момента са заети 12 души. Още 8 души от екипа се занимават с дизайна и управлението на Runawave. През тези първи три години вложенията в бизнеса са постоянни, но през 2017 г. той вече се издържа самостоятелно, тоест приходите от продажби покриват разходите. “Уейверест” е отчела и малка печалба.

“Още когато започвах, нямах очаквания марката да е на печалба в първите няколко години. За да стигнем до резултатите, които целим, ще мине повече време. Това е един много нишов продукт, който не спираме да развиваме, борейки се с най-големите марки в света”, казва Маринов. В съревнованието с големите имена в екипировката за водни спортове Runawave има 3 водещи предимства, сред които малко по-ниската цена,при същото високо качество; изработването на неопрени с уникални цветови дизайни и ушиване по мярка на клиента. “Цената не е за сметка на качеството, но марката е все още непозната и едно от предизвикателствата пред нас е да достигнем до хората и да ги стимулираме да пробват нашите продукти”, казва собственикът. Моделите неопрени, които се ползват в по-топла вода, са между 70 и 105 евро, а зимните – в диапазона 150-220 евро. Една от големите цели на компанията е постоянно да подобрява своята производствена технология. Зимните костюми например са с тройна изолация и се шият по начин, който не пробива материала. По този начин шевовете са непромокаеми и влиза по-малко вода, която се затопля по-лесно. Неопреновият костюм защитава тялото, задържайки тънък слой вода между тялото и неопрена, който се затопля от телесната температура и по този начин предпазва от измръзване.

Почти всички материали са внос. “Работим директно с производителите, първо, защото така можем да оптимизираме разходите, второ, защото можем да осигурим качеството, и трето, защото това създава по-бързи и лесни канали за доставка”, казва Маринов. Runawave се снабдява със суровини от доставчиците, от които пазаруват и другите водещи световни марки. “Разликата е, че повечето брандове не купуват материала, а директно готовия продукт, който са поръчали, защото не притежават собствено производство”, обяснява собственикът.

През 2018 г. фокусът си остава Европа, но компанията си поставя за цел да развие и пазарите си в Америка. Компанията планира да създаде и още една марка, насочена към училищата. “Тези продукти ще са с по-изчистен дизайн и характеристики, съобразени с нуждите на целевата група”, казва Маринов. А много скоро в София ще бъде открит и първият фирмен магазин.

Вирни се горе