Училищните настоятелства вече без право да събират пари

 Училищните настоятелства вече без право да събират пари

Училищните настоятелства вече няма да имат право да събират пари от родителите. Мярката влиза в сила с писмо на министъра на образованието Красимир Вълчев, което бе разпространено до всички 28 регионални управления на образованието в началото на учебната година.

В повечето учебни заведения съществува практиката да се събират пари от родителите за консумативи, материали и текущи ремонти, за което по принцип трябва да се заделят пари от бюджета на учебното заведение. Средствата обаче все не са достатъчно и още на първите родителски срещи, родителите са поканвани и подсещани да отделят определена сума за пребоядисване на класната стая на децата им например. Така разходите по първия учебен ден за всяко семейство се вдигат неимоверно.

С писмото на министъра се регламентира, това да става единствено доброволно, под формата на дерение. Когато е посикана сума, това е принуда, а не дарение.

“Безплатното образование включва право да не се заплащат такси за обучението, осигурявано със средства от държавния бюджет, и ползване на материалната база за обучение и за развитие на интересите и способностите на децата и учениците безвъзмездно. Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали, консумативи, подобряване на материалната база и други текущи разходи нямат правно основание”, се посочва в писмото.

Вирни се горе