Учениците от 5 до 12 клас - задължително с маска и в час

 Учениците от 5 до 12 клас - задължително с маска и в час

Учениците от прогимназиалния и гимназиалния етап на обучение ще трябва задължително да носят маска и в часовете, когато се върнат към присъствена форма, съобщават от “24 часа”.

Около тази позиция се обединиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, експерти, синдикални организации и директори на днешното заседание, продължило близо 2 часа.

За учениците от начален етап мярката засега остава силно препоръчителна.

Продължаването на учебните занятия трябва да бъде с локални решения при спазване на административната последователност – най-напред трябва да се произнесат областните и общинските щабове и РЗИ и едва тогава да се вземат локални решения от самите училища.

В Колективния трудов договор ще бъде разписано всички учители и служители, преболедували коронавирус, да имат право на допълнителен 10-дневен платен отпуск, за да се възстановят напълно.

Диян Стаматов, директор на столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов” и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, заяви, че всички отраслови партньори са били много единни в позицията си. Очаква се в близките дни просветният министър да издаде заповед за взетите решения.

Вирни се горе