Учени в Израел разработиха „универсална” ваксина срещу рака

Учени в Израел разработиха „универсална” ваксина срещу рака

Ваксина срещу рак, с помощта на която имунната система разпознава основната молекула на туморните клетки, откриха учени, съобщи британският вестник „Дейли телеграф”.

Специалисти от Университета в Тел Авив са открили как да задействат имунната защита срещу смъртоносната болест. Те установили, че молекула, наречена MUC1, която се намира по повърхността на раковите клетки, може да се използва, за да помогне на имунната система в откриването на тумори. Доброволци с рак на кръвта са напълно излекувани, показали изпитанията на имунолозите до момента, но наблюденията продължават. „Това са най-ранните резултати, които са все още предстои да бъде напълно публикувани, така че има още много работа да се свърши, за да докаже, че тази ваксина е безопасна и ефективна при пациенти с рак”, пише „Дейли телеграф”.

Ако изследванията са успешни, ваксината ще бъде пусната в продажба до шест години. До този момент изследователите не можеха да открият кое ключовото звено между автоимунния механизъм и медикаментите, използвани за борба с рака. Раковите клетки обикновено не могат да бъдат разпознати от имунната система на засегнатия организъм, за да може той да да ги атакува и унищожи. Израелските учени са открили начин как да му помогнат сам да разпознае патологичните изменения и да активира защитните си механизми. Учените вярват, че ваксината, разработена съвместно с фармацевтичната компания Vaxil Biotheraputics, може да се използва за борба с малки тумори, ако бъдат открити достатъчно рано, или да помогне за предотвратяване на разпространението на болестта при пациенти, които са подложени на други форми на лечение.

Вирни се горе