Учени алармират: Трябва ни "Ноев ковчег" за микробите

Учени алармират: Трябва ни "Ноев ковчег" за микробите

Учени призоваха за необходимостта от създаване на “хранилище” за микроби, за да бъде запазено здравето на хората, пише “Сайънс”.

Човешките микроби включват огромно количество бактерии, гъби и вируси, които изпълняват важни функции в организма.

Така че тяхното достатъчно разнообразие оказва благотворно влияние върху здравословното състояние и установеното им намаляване представлява значителен риск.

Индустриализацията на обществото, според учените, намалява разнообразието на човешката микробиология.

Например тя се влияе от употребата на рафинирани храни, приема на антибиотици и дори от изкуственото кърмене на бебетата.

Изследователите смятат мнение, че промените в микрофлората, които се случват едновременно с индустриализацията, са основният фактор, който влияе върху растежа на метаболитните, имунните и когнитивните заболявания.

Микробиолозите подчертават, че след Втората световна война броят на случаите на диабет, затлъстяване, алергии, астма и аутизъм се е увеличил значително в индустриализираните страни.

Ето защо, за да се запази здравето на човешкото население, изследователите предлагат да се създаде своеобразен “Ноев ковчег” за микроорганизми, които трябва да се съберат от жителите на развиващите се страни.

Вирни се горе