Учен предупреди за дефицит от витамин Д при много българи

Учен предупреди за дефицит от витамин Д при много българи

Едно от последните проучвания показва, че витамин Д е в дефицит при много голяма част от населението в България, коментира в интервю за БТА проф. д-р Стефка Петрова, диетолог, национален консултант в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването.

Ако няма достатъчно витамин Д в организма, калцият не може да се усвои пълноценно. Този витамин е с огромно значение и за имунитета, и за раковите заболявания, и за остеопорозата, отбеляза проф. Стефка Петрова. Тя препоръчва обогатените с витамин Д млека и сокове.

Много млека и у нас се обогатяват с витамин Д и бих ги препоръчала, защото колкото калций човек да приема, когато няма достатъчно витамин Д в организма, той не може пълноценно да го усвои, каза експертът.

Липсата на витамин Д е проблем не само в страните на Северна Европа, но дори и в тези от нашия регион. Тази критичност накара много държави да обогатяват лекарствата си и дори соковете с витамин Д, каза проф. Петрова.

В отговор на въпрос диетологът коментира, че палмовото масло на практика не оправдало очакванията, че е безвредно. За съжаление последните проучвания от ефекта на палмовото масло са почти категорични, че то не е безвредно, каза проф. Петрова. Независимо от полезния ефект на съставките му високото съдържание палмотинова киселина, която е основната наситена мастна киселина в палмовото масло, оказва, подобно на някои от мастните киселини в животинските мазнини, неблагоприятен ефект и по-точно повишава нивата на т. нар. лош холестерол, отбеляза проф. Петрова.

Вече в по-напредналите страни при производството на маргарин се прилагат нови технологии за смяна на консистенцията на растителните масла, които се използват за тяхното производство, добави експертът.

За нискомаслените млека тя поясни, че с извличането на мазнините от млякото се извличат и много от полезните за здравето мастноразтворими витамини като витамин А и витамин Д. Затова модерните технологии и хранене включват при отнемане на част от млечната мазнина да се възстановят загубените при процеса витамини. Специално внимание трябва да се обръща на витамин Д,категорична е проф. Петрова.

Вирни се горе