Учебните часове ще започват по-късно

Учебните часове ще започват по-късно

Часовете в училище да започват не по-рано от 8.00 часа с изключение на училищата, в които се учи на две смени. Това е една от основните промени в организацията на учебния процес, приети от Министерство на образованието. В училища на двусменен режим сутрешните занятия ще започват не по-рано от 7.30 часа, а втората смяна приключва до 19.00 часа.

Междучасията трябва да се не по-кратки от 10 и не повече от 30 минути. По изключение може да се дават до 2 почивки от по 5 минути при учене на две смени. Това регламентира стандартът за организация на дейностите в училище. В целодневна форма на обучение в началния и прогимназиалния етап се допуска разместване на броя на часовете.

В дни, когато програмата е по-трудна, часовете за самоподготовка може да се увеличат до 4, а в дните преди ваканцията часовете за отдих и занимания по интереси ще бъдат повече. Дава се възможност за интензивно изучаване на български език, ако пропуските на учениците са по-големи. Ваканциите са есенна, коледна, междусрочна, пролетна и лятна. Директорите могат да дават до 3 дни на децата при необходимост – грипна епидемия, природни бедствия или авария в училището.

Въвежда се национално външно оценяване в X клас, отпадат количествените оценки за II и III клас. Учениците от I до IV клас няма да повтарят годината. При държавните зрелостни изпити се увеличава броят на предметите за втора матура. Включени са още музика, изобразително изкуство, предприемачество, информационни технологии и информатика. Изпитите след IV, VII и X клас ще се измерват в точки, не в оценки.

Учителският стаж спира да е единственият критерий за кариерно развитие на педагогическите специалисти. То вече ще зависи и от получените квалификационни кредити, придобитата професионално-квалификационна степен и резултатите от атестирането. Това е разписано в Държавния образователен стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти, пише Kmeta.bg.

На практика това означава, че ако досега кариерното развитие е можело да се осъществява само на периоди от 10 години натрупан стаж, то сега инициативността на учителите, желанието им да се квалифицират и усилията, които хвърлят в училище, могат да им помогнат да израснат и в рамките на четири години.

Вирни се горе