Цветница е! Честит празник!

Цветница е! Честит празник!

Днес православната църква отбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница. По традиция той е винаги седмица преди Великден и е един от светлите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

На този ден празнуват всички, които носят имена на цветя и растения.

Цветница е подвижен християнски празник, който се почита и от католици и протестанти. Той се отбелязва една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Куклинден или Палмова неделя. Винаги се празнува в шестата неделя на Великия пост.

Днес в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася в дома си за здраве. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба.

В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба, а останалите ястия на трапезата трябва да са изцяло постни.

В празника на цъфтежа имен ден празнуват всички, които носят имена на цветя, растения, храсти и дървета. Сред тях са Камелия, Кремена, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и други.

Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица.

Вирни се горе