Цветан Цветанов: За три месеца отстранихме 20 корумпирани полицаи

Цветан Цветанов: За три месеца отстранихме 20 корумпирани полицаи

„Ще бъдем безкомпромисни към всеки, който е овластен с правомощия, а е корумпиран. Изключително активно работим с отдел „Вътрешна сигурност" за всеки корумпиран полицай. За трите месеца има отстранени над 20 корумпирани полицаи". Това заяви в предаването „Седмицата" на Дарик Радио вътрешният министър Цветан Цветанов.

Признавам, има нарастване на заплахи от вида :"Плати, за да не отвлечем твоите близки"- последния пример е от село Крива бара, Ломско, каза Цветанов. По думите му, може да се тълкува, че с отвличането на студента Румен Гунински престъпниците тестват новата власт.

В Италия са блокирали сметките на близките на отвлечените, но след това са отменили тази мярка, съобщи вътрешният министър. Той уточни, че това е станало, защото се появяват посредници и се събират тези пари. „В Италия тази мярка не е проработила, едва ли ще проработи и у нас. А дали ще има нов закон срещу отвличанията, ще мога да ви кажа окончателно след 4 дни", заяви Цветан Цветанов.

Според вътрешния министър, през последните 3-4 месеца МВР се стреми да върне мотивацията за работа на служителите си за работа. Да работят заедно за обществото. „Има 35 извършени убийства в страната за последните три месеца – от тях 30 разкрити, реално имаме само 2 неразкрити. Миналата година има 12 неразкрити убийства- за същите три месеца”, подчерта Цветанов.

„Болната тема е, че полицията няма техника да хваща професионалисти в отвличанията. Ние не сме изплатили вещевото удоволствие на българския полицай, вие ми говорите за техника. Професионализма на служителите ни е много над този в останалите европейски страни, но нивото на техниката е много под това на техниката на другите колеги", признава Цветанов.

„Вчера имах среща с бившия държавен секретар на Бавария Георг Шмид. Той ми каза, че тяхната полиция има 9 хеликоптера. А ние за 4 не можем да се преборим", каза още Цветан Цветанов. Той допълни, че новото българско правителство има политическата воля, че е по-силно от организираната престъпност. МВР предприема действия и мерки за въвеждането на бойните патрони за полицаите, пряко изложени на опасност от среща с престъпни елементи. За добрите полицаи МВР и държавата ще е майката, за тези, които злоупотребят със задълженията си, тя ще е мащехата, бе категоричен вътрешният министър.

Вирни се горе