Цената на "Гражданска отговорност" - нагоре

Цената на "Гражданска отговорност" - нагоре

Въпреки че финансовата криза е в разгара си, задължителната застраховка “Гражданска отговорност” няма да поевтинява, а ще поскъпва, като всяко дружество само ще решава кога и с колко да вдигне полицата, коментираха за БТА застрахователи.

За една година тарифата на “Гражданска отговорност” се качи с около 20%

За най-масовите автомобили тя вече е 150-170 лв. Тенденцията за повишаване на застраховката най-драстично се забелязва през последните месеци (вж. повече за застраховането в специализирания сайт Pariteni.bg).

Всички застрахователи са убедени, че това трябва да продължи, за да нямат финансови проблеми, а пострадалите да получават нормално обезщетение.

По данни на Комисията за финансов надзор средната премия за 2008 г. е била приблизително 140 лв., докато за шестте месеца на тази година е 155 лв. на годишна база. Тенденцията за нарастване е налице, защото само през юни тя се е увеличила на 171 лева.

Причината е, че от 1 януари 2010 г. покритието по полицата се вдига драстично

Сега лимитът на отговорност за едно увредено лице е 700 хил. лв. и 1 млн. лв. за повече от един пострадал. След Нова година ще стане съответно 1 млн. и 5 млн. лева.

Това означава, че всички дружества ще трябва да повишат значително цените на застраховките, които предлагат, иначе няма да могат да покриват настъпилите щети.

Повечето компании повишават тарифите си – нещо, което Застрахователно дружество “Бул инс” АД направи още в началото на годината, коментира за БТА заместник-председателят и изпълнителен директор на дружеството Стоян Проданов.

Той смята, че не е нормално при увеличаващите се искове за обезщетения да се продава “Гражданска отговорност” на цени по 100-120 лв.

Цените ще се увеличават, тъй като от 1 януари 2010 година се вдигат и обезщетенията, твърди и Румен Георгиев, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на Застрахователно акционерно дружество “Армеец” АД.

Той смята, че част от компаниите могат да се опитат да задържат сегашните тарифи, но това можело да ги изложи на риск заради по-високите обезщетения.

Според Румен Янчев, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на ЗАД “Булстрад Виена Иншуърънс груп”, обаче някои застрахователи може да задържат или дори да намалят цените в края на годината, когато се подновяват голяма част от застраховките.

Причината според него е голямата конкуренция за печелене на клиенти между компаниите.

През лятото няколко застрахователи промениха тарифите си. Увеличението бе с около 20%. То обаче е в

базовите цени, от които се правят редица отстъпки

Ето защо привидно почти всички тарифи за най-масовите автомобили изглеждат над 200 лв., но реално са с поне 20% по-ниски.

ДЗИ например повиши тарифата си през юли с около 20% до 221 лева, но отстъпките стигат до 35 на сто.

Застрахователно дружество “Евроинс” АД също вдигна цената с около 1/5 до 257 лв., но прави намаление, ако за предна година сте застрахован там или пък нямате щети през миналата година.

Отстъпки правят и останалите компании.

Все още голяма част от дружествата предлагат по-ниска цена и в случай че шофьорът декларира, че няма да пътува в чужбина. По-ниски тарифи има и за шофьорите в по-малките населени места.

По данни на Комисията за финансов надзор автомобилите с действащи полици са 2 455 140, докато по данни на КАТ из страната се движат 3 030 000 автомобили.

Общо 97,6 млн. лева са изплатените щети само за първото полугодие по “Гражданска отговорност”.

Вирни се горе