Три симптома за преболедувалите коронавирус, за които да потърсят лекар

Три симптома за преболедувалите коронавирус, за които да потърсят лекар

Преболедувалите коронавируса не винаги имат усложнения, но има определени признаци, които ни подсказват, че трябва да се обърнем към лекар след прекаран COVID, обясни пред БиТиВи кардиологът доц. д-р Сотир Марчев.

Според него част от изследванията и терапиите, свързани с коронавируса, които масово се прилагат в момента, не са необходими.

Рентгеновите снимки не променят терапията и поради това в много случаи са излишни. В тази пандемия виждаме излишен бум на образни изследвания и виждаме излишно предписване на антибиотици. Това са две неща, които са прекалени, коментира доц. Марчев.

По думите му не е необходимо всеки, който се е срещнал и съответно разделил с вируса, да търси лекар за последващи прегледи. Сред симптомите, които не са за подценяване, е драстичната промяна в артериалното налягане. По думите на кардиолога, ако преди разболяването пациентът е пиел по няколко хапчета, за да сваля кръвното си, а след прекаран коронавирус изведнъж кръвното влиза в нормалните стойности, е добре да се консултира с лекар.

Лесната умора, причерняване пред очите, замайване и нестабилна походка са сред другите симптоми, за които е добре да се потърси мнението на специалист.

Продължаващият задух седмици след изписването е третият симптом, който изисква среща с лекар. Това е нещо опасно, посочи той. В повечето случаи при навременна намеса тези последствия се лекуват успешно, при това с напълно достъпни в аптеките лекарства.

Вирни се горе