Трети ден продължава гасенето на пожара на Витоша

Трети ден продължава гасенето на пожара на Витоша

Няма разрастване на пожара на Витоша, каза министърът на земеделието и храните в пряко предаване на БНТ от село Бистрица.

И той, и комисар Николай Николов, директор на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”, съобщиха, че критичният участък в посока село Железница е овладян.

Не сме решили дали ще ни трябва международна помощ за пожара, но смятам, че такава за момента не ни е необходима, каза още гл. комисар Николов.

Ако някой от съседите обаче сам обяви, че може да помогне, ние ще приемем, добави той.

Тази сутрин, още към 6 ч. в работата са се включили три хеликоптера, 140 доброволци, 35 служители от Министерството на отбраната, 70 души от горските стопанства, 90 пожарникари и 12 души от МОСВ.

"Благодаря на доброволците за отзивчивостта. Към този момент не е необходимо да идват още хора.

Ако възникне необходимост от още доброволци, ще се обърнем с апел към тях да помогнат, но това ще стане може би утре, вдругиден", каза още комисар Николов.

Доброволците са дошли още в 5,30 ч., били са инструктирани и заведени на нужните места.

Министерството на околната среда и водите е разрешило да се направят просеки, с които да се ограничи огнището, обясни министър Найденов.

Това е било необходимо, защото “Бистришко бранище” е защитена територия, резерват и там в нормални условия всяка намеса на човешка ръка е строго ограничена.

Прокарването на около 2 км просеки и прокопаването на полоси – това са днес главните задачи на хората, които работят на мястото.

Важно е жителите на София и околностите да знаят, че в следващите дни ще продължава да се вижда пушек от Витоша, тъй като центърът на огнището към момента е недостъпен за техника, каза снощи зам.-шефът на ГД ПБЗН комисар Васил Василев пред “Дарик”.

Министър Найденов обясни, че е добре, че се вижда пушек – това означава, че вече няма пламъци.

Според различни източници огънят е обхванал около 50 декара (5 хектара) изсъхнала гора в района на резервата “Бистришко бранище” в източната част на планината, на около 1700-1800 м надморска височина.

Необяснимо е как е възникнал пожарът, след като жители на Бистрица казват, че по тези места не е стъпвал човешки крак поне от 10 години.

Няма замърсяване на въздуха – и в Бистрица, и в София.

Вирни се горе