Тошо Тошев и Огнян Стефанов - хора на ДС

Тошо Тошев и Огнян Стефанов - хора на ДС

Комисията по досиетата обяви имената на шефове и журналисти от печатни медии, сътрудничили на бившите служби.

Проверени са 328 души от 20 печатни издания – собствениците, директорите, заместник-директорите, главните редактори, заместник-главните редактори, членовете на редакционните съвети, политическите коментатори и водещите на рубрики в печатни издания.

Общо 80 души не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона за досиетата (те са родени след юли 1973 г.).

Сред най-известните имена е това на Тошо Тошев – главен редактор на в. “Труд”. Той е вербуван през 1975 година като съдържател на явочна квартира с псевдоним Бор. Снет е от отчет през 1990 година, а материалите са унищожени.

Агент Калина пък е бил псевдонимът на Анели Бачева – заместник-главен редактор на “Седмичен Труд”. Тя е била вербувана през 1974 година, като комисията обяви, че разполага с документи, удостоверяващи принадлежност на Бачева към службите и след 10 ноември 1989 година.

Бившият главен редактор на “24 часа” Валери Найденов е бил агент Сашо, а Юрий Асланов е бил секретен сътрудник с псевдоним Виктор от 1985 година. От “24 часа” с картонче са и Алексения Димитрова (агент Владимир) и Пенчо Ковачев – агент Максим.

Журналистът Огнян Стефанов, който миналата година бе жестоко пребит, също е бил съдържател на явочна квартира с псевдоним Академик.

Вирни се горе