Топло време и през първите дни на ноември

Топло време и през първите дни на ноември

Топлото време ще продължи и през първите дни на ноември, обещават синоптиците на БАН.

Най-ниските температури през следващия месец ще бъдат между минус 5 и 0 градуса, а най-високите – между 17 и 22 градуса. Средната месечна температура да бъде около нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета – между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма – между 8 и 10 градуса, а в планинските райони – от минус 4 до 3 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, а в южните и планинските райони – между 70 и 100 л/кв.м.

През първото десетдневие на ноември температурите ще бъдат по-високи от обичайните, като понижение ще настъпи в края на периода. Около 6-7 ноември облачността ще се увеличи и вплътни, като на места ще превали дъжд.

През второто и третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните, като по-чувствително понижение ще настъпи в периода 16-20 ноември. Най-голяма вероятност за превалявания има около 14 ноември и през последните дни от периода.

През първите дни от третото десетдневие валежи не се очакват и температурите слабо ще се повишат. В средата и в края на периода ще превалява, предимно дъжд. В края на месеца по високите западни полета и в Предбалкана има условия дъждът да преминава в сняг.

Вирни се горе