Топло - до 20 ноември, ски - след 15 декември

Топло - до 20 ноември, ски - след 15 декември

Приятното есенно време с температури по-високи от обичайните за сезона ще се задържи до 20 ноември, според прохбозите на НИМХ-БАН.

В някои части на страната, където се появи южен вятър, градусите може да достигнат и до 25.

След тази дата обаче се очакват повече промени във времето и по-резки изменения на температурите, застудявания и валежи, обясни пред журналисти Иван Цоневски, метеоролог от института.

Всъщност, според него температурите от последните дни са близки до рекордните за тази част на годината, но не са необичайни.

Те се дължат на установения преобладаващ пренос на въздушни маси над континента.

От запад се пренасят топли въздушни маси над Южна Европа и слабите ветрове на Балканите оставят за по-дълго топлия въздух, който определя топлото и слънчево време у нас, поясни метеорологът. Скиорите да очакват подходящи условия за ски в средата на декември

Синоптикът се надява от 20 ноември до 10 декември да падне достатъчно количество сняг, така че “белите” спортове да се практикуват спокойно от 15 декември нататък.

Предвижданията на НИМХ са за по-студена зима от миналогодишната, заяви Цоневски в отговор на журналистически въпрос.

"Миналата година зимата беше нормална, дори малко по-топла, а очакванията за тази са за нормална и по-студена зима.

Това означава, че през януари могат да се очакват студени периоди с температури около и под минус 20 градуса в някои части на страната", поясни Цоневски. Най-ниската температура, достигната у нас, е в Трън през 1947 г. – минус 38 градуса, припомни Цоневски. Метеорологът обаче не се ангажира с прогноза дали е възможно подобряването на рекорда през тази зима

Вирни се горе