Тонове умряла риба в язовир "Въча" след съмнително източване

 Тонове умряла риба в язовир "Въча" след съмнително източване

Тонове мъртва риба, която не може да бъде извадена от язовир „Въча", създава опасност от биологично замърсяване със сериозни екологични последици. За това сигнализира в БНТ собственикът на рибовъдното стопанство, което беше унищожено заради маловодие. Работата на водноелектрическа централа от системата на НЕК е довела до спадане на нивото под минималния за сезона обем и това е причинило измирането на стотици хиляди риби. За случая са информирани Министерството на околната среда и водите и Басейнова дирекция – Пловдив.

Рибовъдното стопанство на Недялко Колаксъзов потъва в язовир „Въча" с темпото, с което се източва водоема. Проблемите започнали още през лятото на 2016 г. След последното спадане на нивото преди няколко дни, съоръженията ударили дъното.

Недялко Колаксъзов – собственик: “Ние не знаем всичко това, което е изпокъсано, измачкано, може рибата да е измряла вътре и сега като започне да се маха всичко това, да изплува и да тръгне по водоема”.

Преди инцидента в мрежите имало около 90 тона пъстърва. На дълбочина от метър и половина рибата нямала никакъв шанс да оцелее. Инфраструктурата, създадена по европейски проект за един милион евро – също.

Христо Христов – управител на рибовъдно стопанство: “Цял ден се мъчим да предотвратим да заминат тези пътеки и всички тия садки надолу към стената на язовира, тогава ще стане още по-страшно”.

Тонове пъстърва от язовир “Въча” не могат да бъдат спасени, работници вадят последните машини и съоръжения от водата, рибното стопанство е напълно унищожено.

Недялко Колаксъзов опитал да избегне катастрофалните последици като подал сигнал на Зеления телефон на Министерството на околната среда и водите. От отделът за контрол на язовирите му обяснили, че водата се използва за производство на електроенергия и са източени с пет милиона кубически метра повече от разрешеното.

Недялко Колаксъзов: “Те ми казаха, че има план за изпускане на водата, сега ще проверя – да те са източили с 5 млн. повече от това, което е допустимо, но ние можем единствено да ги глобим в края на месеца, че не са спазили плана”.

По информация на Националната електрическа компания, допълнителният ресурс е бил необходим за гарантиране на енергийната стабилност. Басейнова дирекция – Пловдив разследва случая. Ако бъде установено неспазване на месечният график, енергодружеството може да бъде глобено от 10 000 до 25 000 лева.

Вирни се горе