Температурите падат с повече от 20 градуса

Температурите падат с повече от 20 градуса

След месец и половина рекордно високи температури, тази вечер предстои сериозна промяна на времето, предупреждават синоптиците. В момента от акваторията на Северния Ледовит океан и Гренландия, със силни и бурни ветрове през Северно море и Германия, към централните части на континента нахлува много студена арктична въздушна маса. Към момента студеният фронт е достигнал Чехия и бързо се придвижва на юг и югоизток.

Още през нощта тя ще достигне и нашата страна. Температурите днес са от 14 до 20 градуса, като към 14 часа в 11 от станциите на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН са отчели температурни рекорди, съобщи БГНЕС. Температурните рекорди са отчетени във Велико Търново и Ловеч, където термометърът показа 22,6 градуса. Другите градове, в които днес са регистрирани рекордни температури днес са още Ахтопол, Благоевград, Враца, Дорбич, Драгоман, Плевен и Кнежа. Рекордна е била температурата и на нос Емине и в местността Рожен.

Още утре обаче на някои места ще са с почти 20 градуса по-ниски. След пладне и привечер днес ще завали дъжд, който бързо ще преминава в сняг, но продължителността на валежа няма да надвиши час-два. На много места в страната ще се образува тънка снежна покривка. Малко повече валежи са възможни по планините и най-вече Родопите и Югоизточна България. Рязкото понижаване на температурите ще е предпоставка за бързо заледяване на пътните настилки. Вятърът от северозапад ще бъде силен и бурен. Очаква се поривите на вятъра да бъдат от 18 до 24 метра в секунда, или от 65 до 85 километра в час.

По-продължителни валежи са възможни на места в Източна и най-вече в Югоизточна България. В Североизточна България и в планинските райони ще има повишен риск от снежни виелици и навявания, съобщиха от НИМХ.

Утре и в събота дневните температури ще бъдат около нулата. Облачността ще бъде променлива, до незначителна. Ще бъде студено и ветровито. Минималните температури в петък и събота ще бъдат от минус 6 до минус 1 градус.

В неделя и понеделник ще остане почти без промяна. Вятърът от запад в Дунавската равнина ще отслабне, но няма да стихва съвсем. Температурите ще се повишат слабо и ще бъдат около нормалните за декември, от нула, минус 1 до плюс 4-5, на места в крайните северозападни и югозападни райони до 6-7 градуса.

Към вторник отново ще се заоблачи и ще започнат слаби превалявания от сняг. Предварителните очаквания са, че студеното време ще продължи поне до 17-18 декември, след което ще има постепенно затопляне.

Вирни се горе