Тази зима ще е по-студена от миналата

Тази зима ще е по-студена от миналата

Сравнявайки с миналата зима, очакваме тази зима да е по-студена и с по-малко валежи.

Това каза в интервю за БТА проф. Валери Спиридонов – заместник-директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Запитан дали да очакваме сняг за Коледа и за Нова година, проф. Спиридонов отговори, че вероятността за това е значителна.

Различните прогнози за настъпващата зима обаче си противоречат, посочи метеорологът. Валери Спиридонов добави, че става въпрос за развитието на процесите над страната ни. Причината е в това, че ние сме на границата на две климатични области. До сега нямаше ясно изразени тенденции на Северноатлантическата осцилация и теченията в южното полукълбо, каза метеорологът.

На въпрос какъв очаква да бъде първият месец на 2014 г., заместник-директорът на НИМХ-БАН прогнозира, че както януари, така и февруари са с тенденции за повече студени дни и с намалени валежи, каквито са очакванията за зимата, като цяло. Все пак, ако трябва да се каже нещо по-конкретно, сравнявайки с миналата зима, очакваме тази зима да е по-студена и с по-малко валежи. Вероятността за валежи по Коледа и Нова година е значителна. Както януари, така и февруари са с тенденции за повече студени дни и с намалени валежи, каквито са очакванията за зимата, като цяло.

Вирни се горе