Тази година - хладни Горещници с дъжд и градушки

 Тази година - хладни Горещници с дъжд и градушки

Днес захлаждането ще продължи, като в следобедните часове в Западна България ще превали и прегърми

В народния календар дните от 15 до 17 юли се наричат горещници – в чест на огъня. Смятат се за най-горещите дни през годината, а обичаите свързани с тях се наричат Чурлига, Пърлига и Огнена Марина и се отбелязват за предпазване от огън. Православната църква отрежда тези дни на светите мъченици Кирик и Юлита, Атиноген и Марина, загинали за Христовата вяра.

Астрономическите горещници се отбелязват на 28, 29 и 30 юли.

Тази година горещниците изобщо няма да са горещи, прогнозират синоптиците. На 15 юли захлаждането ще продължи, като в следобедните часове в Западна България ще превали и прегърми, а на 16 юли – неделя ще вали над цялата страна, като ще има и бури и градушки на места.

Температурите значително ще се понижат и ще бъдат между 18 и 23 градуса. В понеделник – 17 юли, все още ще бъде хладно.

Горещниците са свързани със строго спазвани забрани за полска и домашна работа – не се ходи на нива и не се жъне, вършее, коси и копае, не се возят снопите и не се впряга кола, не се пере, не се мие, не се меси и пече хляб, не се готви, не се преде, тъче и шие.

Нарушаването на тези забрани се смята причина за пожари и запалване на реколтата, дома или лош късмет. Така в разгара на лятото, земеделците отпочиват от тежкия труд и гадаят за времето през зимните януари, февруари и март. Пече ли силно слънце през трите горещника – топли, без сняг и виелици ще бъдат и зимните януарско-мартенски дни. Според поверието, ако човек се изкъпе в топли минерални извори през тези дни, ще бъде здрав през цялата година.

Вирни се горе