Таксата за посещение при лекар - 2,90 лева

Таксата за посещение при лекар - 2,90 лева

Таксата при посещение на лекар или зъболекар ще бъде 2,90 лева, реши правителството. Въпреки че вчера се очакваше размерът да бъде 2,70 лева, кабинетът е решил таксата да бъде с 20 стотинки повече. Това означава, че в момента таксата е толкова, колкото трябваше да бъде, ако е “вързана” с минималната работна заплата. Преди лятната ваканция на парламента депутатите решиха да “отвържат” това съотношение, като размерът на таксата трябва да се определя от правителството.

Информацията за решението на кабинета беше потвърдена от правителствената пресслужба. Аргументация за отхвърлянето на предварителната идея за цената на посещение при личния лекар е, че по този начин правителството се е съобразило с искането на общопрактикуващите лекари. Пред Дарик председателят на сдружението им д-р Любомир Киров заяви, че общопрактикуващите лекари настояват за финансова обосновка на таксата, но не предложиха конкретен размер.

Престоят в болница за здравноосигурените лица ще бъде 5,80 лева на ден, но за не повече от десет дни. Предварителната идея на кабинета беше и тази такса да бъде намалена – до 5,40 лева, но и това предложение е отхвърлено.

Здравният министър Десислава Атанасова не е присъствала на правителственото заседание.

Вирни се горе