Световен ден на ромите

Световен ден на ромите

На 8 април отбелязваме Световния ден на ромите. Денят е основан на първия Световен ромски конгрес, проведен в Лондон на 8 април 1971 година, който събра представители от 30 страни. В резултат на това са били приети национални символи: знамето и химна, което позволи на ромите по целия свят да признаят себе си като единна свободна нация.

В София ще се проведе кръгла маса на тема: “Образователната интеграция на ромите днес – предпоставка за професионална реализация и за прогрес на България утре”. Тя се организира от Министерство на образованието, младежта и науката и Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”. Участие в нея ще вземат студенти и средношколци от ромски произход, учители – роми, представители на неправителствени организации, работещи за образователна интеграция на ромската общност, представители на МОМН.

По време на дискусията ще бъдат обсъдени актуалните предизвикателства пред образователната интеграция и повишаването на образователния статус на ромската общност. Акцент ще бъде поставен на успешните практики за подкрепа на образованието на ромски младежи и девойки в средни училища и университети, както и за професионална реализация на роми, завършващи педагогическите факултети. От своя страна участниците ще споделят за това, което им дава образованието и защо са решили да се борят със стереотипите именно чрез добро образование. Форумът е под патронажа на чл. кор. Николай Милошев, министър на образованието, младежта и науката. Приветствия ще поднесат представители на Дипломатическия корпус от Швейцария, Норвегия, САЩ и председателят на ЦМЕДТ “Амалипе” Деян Колев.

Вирни се горе