Световен ден на медицинските сестри

Световен ден на медицинските сестри

Професионалният празник на медицинските сестри се отбелязва официално от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. Денят се свързва с името на Флорънс Найтингейл – първата светска медицинска сестра. 12 май е рождената й дата.

Найтингел създава система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания през 1855 година и обучава медицински сестри по време на Кримската война. Благодарение на установените от Найтингейл стандарти за обслужване на ранените и болни от холера и дезинтерия войници, смъртността спада от 42% на 4%. Постижението я превръща в национална героиня на Англия. По този начин тя се превръща в основател на модерното сестринство. Тя дори издава книга – „Бележки за болниците” и пише клетва (подобна на Хипократовата), с която сестрите тържествено обещават да се грижат старателно и с внимание за пациентите си. Тя основава и първото светско сестринско училище, „Найтингеил“, и дом за практикуващи сестри към болницата „Сейнт Томас“ в Лондон. През 1907 г. става първата жена, която получава Орден за специални заслуги. Флорънс Найтингейл е една от 100-те най-влиятелни жени в историята.

У нас ежегодно стотици медицински сестри напускат пределите на страната. Според статистиката, в момента у нас работят около 36 хиляди професионалисти по здравни грижи, 26 хиляди от които са медицински сестри. През 1993 г. броят на професионалистите по здравни грижи е бил 65 хиляди души.

Честито на всички празнуващи!

Вирни се горе