Сухо време и студ по празниците, ще има ли изненади след Нова година?

Сухо време и студ по празниците, ще има ли изненади след Нова година?

Сегашната зима се очертава да бъде нормална, но с по-ниски температури от зимата на 2015-2016 година, която беше топла зима.Това заяви в интервю за БТА климатологът доц. Георги Рачев, който е преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, пише Дарик.

Очаква ни една нормална зима, такава, каквато е наблюдавана през последните десетина години, прогнозира климатологът. А общо на фона на зимите от миналия век – в периода 1960-1991 г., сегашната зима ще бъде отново малко по-топла, но в сравнение с последните пет-десет зими, тя ще бъде в рамките на нормалното, обясни доц. Рачев.

Той припомни, че миналата зима – през 2015-2016 година, беше доста топла. Тя беше аномално топла и може би ще остане една от най-топлите зими в последните 15 години, коментира климатологът. Астрономическата зима настъпи у нас в 12 часа и 44 минути на 21 декември.

Сняг по Коледа и Нова година няма да има, очаква ни сухо време и сух студ по празниците

Сняг по Коледа и Нова година няма да има, като това е прогнозата засега, обяви доц. Георги Рачев. Според него обаче “напълно е възможно да прехвърчи някоя снежинка и някъде да се образува един сантиметър сняг, но съществени снеговалежи, навявания и преспи въобще не се очертават до този момент”.

Очаква ни сухо време и сух студ по празниците, прогнозира климатологът.

Той отбеляза, че според дългосрочните прогнози “декември върви в нормата по отношение на температурата на въздуха”. Засега месецът е изключително сух – тук обаче прогнозата не се сбъдна, тъй като в над две-трети от България практически не е валяло. Така се очертава да бъде по Коледните и по Новогодишните празници, с почти незначителни валежи в периода между 27 и 29 декември, каза доц. Георги Рачев.

Какво време да очакваме през януари и февруари в България?

Дългосрочните прогнози за януари показват, че ще има едно повторение на декември – или се очакват нормални температури, но валежите ще бъдат по-малко от нормалното за месеца, заяви доц. Рачев. Той отбеляза обаче, че дългосрочните прогнози “страдат” от голяма доза субективност при анализа, защото, ако се случи т. нар. комбинирано влияние – един средиземноморски циклон от юг и високо атмосферно налягане от север-североизток над България, над целия Балкански полуостров падат сериозни валежи. Надявам се такава синоптична обстановка да има поне един-два пъти през януари, коментира климатологът.

Според доц. Рачев февруари също се очаква да е нормален месец по отношение на температурите, като засега дългосрочната прогноза е дори да бъде малко по-топъл от обичайното. Очаква се февруари да бъде с нормални валежи. “Това, че всичко е в рамките на нормалното е съвсем естествено, като прогноза, което пък не означава, че няма да има мъгли, с поледици и дни с по-високи или с по-ниски температури”, посочи преподавателят по климатология в СУ.

Между 20 и 25 януари 2016 г. у нас бяха отбелязани съществени температурни рекорди, припомни доц. Георги Рачев. Той уточни, че тогава температурите в България достигнаха до минус 15 и до минус 20 градуса, а около 24 и 25 януари температурите “слязоха” до минус 24 градуса. Тези температури “бяха факт”, въпреки че зимата през миналата година беше много топла и с температури над нормата, обобщи климатологът.

Очаква се 2016 г. да бъде най-топлата година от 120 години

Определено 2016 г. е на път и е почти сигурно, че ще стане най-топлата година, откакто съществуват инструментални метеорологични наблюдения в света, каза доц. Рачев. Той обясни, че това означава, че 2016 г. се очаква да бъде най-топлата година от 120 години.

Очаква се средната годишна температура за цялата система – за земната повърхност и за водата в океаните, да бъде с 0,85-0,9 десети от градуса по-висока от нормалното за миналия век или наближава вече почти 1 градус. 1 градус по-висока температура за цялата Земя – за цялата суша и за цялата океанска повърхност, е вече много и почти достига половината от тези 2 градуса, за които непрекъснато се алармира в света при затоплянето на атмосферата, посочи климатологът.

“Към тези 2 градуса човечеството не се стреми, а се стреми да избяга, или поне глобалното затопляне да свърши с тези 2 градуса”, коментира доц. Рачев. Той отбеляза, че такива са били решенията на конференцията за климата в Париж и на продължението й от Маракеш в Мароко.

Според тези решения рязко трябва да се ограничават въглеродните емисии, които човечеството ще емитира в следващите 10-15 години, обясни климатологът.

Каква в климатично отношение се очаква да бъде 2017 година?

Интересното е, че първите публикации, свързани с оценката на предстоящата 2017 г., са, че тя няма да бъде по-топла от 2016 г., каза доц. Рачев. Според него “2017 г. ще бъде пак по-топла в сравнение със средната годишна температура на Земята от миналия век, отново ще бъде с по-висока температура от нормалното, но няма да се достигнат високи стойности”.

Средната температура през 2017 г. ще бъде едва с 0,6-0,7 десети от градуса по-топла от средната температура за периода 1961-1990 г. “Така че 2016 г. е на път да остане поне още няколко години най-топлата година в света”, коментира преподавателят по климатология в Софийския университет.

Вирни се горе