Студено и дъждовно ще е времето през следващите дни

Студено и дъждовно ще е времето през следващите дни

През следващите дни времето ще бъде студено за сезона, с превалявания от дъжд, по високите части на планините – от сняг. През втората половина на седмицата ще паднат и първите слани. Жълт код заради значителни валежи е обявен в седем области в страната. Жълтият код е за валежи със сумарни количества за денонощието до около 30 л/кв.м. Той е обявен за областите Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич и Варна, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология НИМХ към БАН.

Днес ще бъде облачно и дъждовно. Ще духа слаб и умерен североизточен вятър. Дневните температури ще са от 11-12 градуса в северните райони до 23, 24 в крайните южни части на страната, показва прогнозата на Дир. бг.

Хладно, дъждовно и предимно облачно ще се задържи времето и утре. С прекъсвания, преваляванията ще продължат с различна интензивност и общите валежни количества на места ще превишат 50-60 литра на квадратен метър.

Отслабване и постепенно спиране на валежите ще настъпи в сряда и четвъртък. Ще остане обаче студено, с максимални температури от около 9-10 градуса на север и до 16-18 в южните части на страната.

Облачността ще се разкъсва и при изясняване минималните температури в котловините и ниските части на низините, както и по високите полета ще са много ниски – от 0 до 4-5 градуса, но са възможни и по-ниски стойности, до минус 1, минус 2 градуса, при което на много места ще паднат първите за сезона слани.

Най-студено сутрин ще бъде в петък и събота. Постепенно повишение на температурите се очаква да започне едва в неделя.

В планините времето ще бъде неподходящо за туризъм: студено, ветровито, с обилни валежи от дъжд, който над 1200-1500 метра ще се премесва със сняг, а във вторник и сряда ще преминава в сняг. Дневните температури ще се понижат и от утре ще са в интервала от 1 до около 5 градуса на 1200 метра надморска височина, по северните склонове на Стара планина и малко по-ниски.

Вирни се горе