Студ и виелици в Източна България, за Коледа топло и без сняг

Студ и виелици в Източна България, за Коледа топло и без сняг

Очаква се температурите постепенно да се повишат в началото на почивните дни

Валежите вече спряха в Западна България. Постепенно ще спират и на изток. През целия ден обаче ще вали сняг в югоизточните райони, където ще има условия и за виелици. Вятърът в тази част на страната засега е силен със скорост до 50-60 километра в час.

Комбинацията от силен вятър и ниски температури ще усилва усещането за студ. Затова около морето е в сила жълт код за опасно време. На югоизток вятърът ще е придружен и със снеговалеж, което може да усложни трафика по пътищата.

Ще е студено в цялата страна. Дори и дневните температури в повечето райони ще се задържат около или малко над нулата. Единствено в Югозападна България термометрите ще показват стойности около 5-6 градуса.

В планините снеговалежите също спират от запад на изток. Дневните температури по най-високите върхове остават около минус 6 – минус 7 градуса. В по-ниското – около нулата.

Топла Коледа, без сняг ни очаква тази година.

Това сочи метеорологичната прогноза за следващата седмица, представена в ефира на "Здравей, България” от синоптика от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Анастасия Стойчева.

Снежната покривка, образувала се през изминалите дни, бързо ще се стопи заради затоплянето, което се задава. В Западна България облачността ще се разкъса и валежите ще спрат още в сряда.

Западен вятър, който ще духа по-силно в Дунавската равнина, ще донесе и по-високи температури. Все пак, по поречието на Дунав, остава голяма вероятността за образуването и задържането на мъгли през целия ден.

Силен и студен ще бъде вятърът в сряда по южното ни Черноморие. Там и в сряда ще продължи да вали сняг и ще има условия за снегонавявания.

По Нова година живакът в термометрите ще падне, като бавното понижение ще започне веднага след Коледа. Съществени валежи обаче не се очакват. По-вероятно е да има такива от дъжд.

Мощен атлантически циклон определя времето над континента в следващите два дни.

Ще вали интензивно сняг в централна и Северна Европа. По нашите географски ширини пък ще се настани зона с високо атмосферно налягане, която ще задържи времето до Бъдни вечер сухо. Температурите ще са ниски днес, утре и в петък.

Заради динамичното време през последните дни качеството на въздуха е сравнително добро. Изключение прави Горна Оряховица, където стойностите тази сутрин отчетоха замърсяване с фини прахови частици малко над среднодневната норма от 50 микрограма на кубичен метър.

По пътищата днес ще има условия за усложнения в Югоизточна България. Силният вятър, ниските температури и снеговалежите ще създадат условия за преспи.

Вирни се горе