Стигнахме до общо 142 положителни проби

Стигнахме до общо 142 положителни проби

Към 21 март сутринта 142 станаха положителните проби за коронавирус в България. Новият град, който се отбелязва на картата с инфекцията е Шумен. Вчера десетият областен град бе Добрич.

Това стана ясно на редовния брифинг на Оперативния щаб. Това означава, че новите случаи от вчера са 25.

Пациентът в Шумен е приет в инфекциозното отделение с грипоподобна симптоматика, кашлица и задух. Той е ясна епидемиологична пътека към Банско.

От заболелите 84 са мъже, 58 са жени, средната възраст е 42 години, най-малкият установен е на 4 години, а най-възрастният – на 81 години.

Трима души, установени с коронавирус, са починали, като при тези цифри смъртността у нас е 2.1%. Генерал Венцислав Мутафчийски подчерта, че този процент не е много достоверен, тъй като натрупалите се случаи и статистиката не са достатъчни.

Днес предстои общо трима души да бъдат изписани – един от ВМА и двама в Плевен. Те могат да се считат за излекувани и оздравели, след отрицателните проби, които са дали. Изписването ще става с болничен от 30 дни с карантина – препоръчва се на тези хора да си стоят вкъщи и да не излизат.

Повечето от констатираните пациенти са в леко състояние до средно тежко. Те се намират в домашни условия. В болниците се намират пациенти със средно тежко към тежко състояние.

Във ВМА има двама пациенти със заплашваща дихателна недостатъчност и перспективата да бъдат интубирани е реална.

Припомняме, че от тази нощ са в сила нови ограничения, които бяха въведени вчера с решение на Оперативния щаб.

Вирни се горе