Стартират 8 проекта за социалните партньори по Оперативна програма ”Развитие на човешките ресурси”

Стартират 8 проекта за социалните партньори по Оперативна програма ”Развитие на човешките ресурси”

„Министерството на труда и социалната политика разчита на успешното изпълнение на проектите на социалните партньори по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Това може да стане чрез разумен диалог между МТСП и национално представителните организации на работодателите и синдикатите в условията на социален мир”, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след среща с представители на синдикати и работодатели в Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи към МТСП. Той призова за кардинално подобрение на социалния диалог, за да може в условията на криза социалните партньори да бъдат по-полезни на бизнеса и работниците,съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър Младенов представи осемте проекта, които ще започнат в изпълнение на операция „Повишаване гъвкавостта и ефективността на пазара на труда чрез активни действия на социалните партньори” по ОП „РЧР”. Бенефициенти на проектите са Конфедерация на независимите синдикати в България, Конфедерация на труда „Подкрепа”, Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Български съюз на частните предприемачи „Възраждане”, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Съюз за стопанска инициатива. Предвижда се предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на национално-представителните организации за подобряване на адаптивността на заетите лица към пазара на труда в България посредством съвместни действия на социалните партньори. МТСП ще координира ежемесечно изпълнението на дейността на отделните проекти, подчерта министър Младенов.

Общият бюджет на операцията е 71 223 672 лв. или 3 % от бюджета на ОП „РЧР”. Максималният размер на всеки проект е около 9 милиона лева. Проектите ще се изпълняват в периода 2009-2013 г. и ще реализират дейности по ограничаване на неформалната икономика, въвеждане на информационни системи на пазара на труда и повишаване ефективността на работната сила, разработване и прилагане на мерки за гъвкава сигурност на пазара на труда и развитие на индустриалните отношения чрез прилагане на иновационни модели.

Вирни се горе